Înarmaţi cu greble, mănuşi şi saci pentru gunoi, zeci de oameni au făcut curat pe malurile râului Bâc

Embed:
Peste 200 de persoane, angajaţi ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ai agenţiilor din subordine şi voluntari s-au mobilizat pentru a salubriza râul Bâc. Campania, cu sloganul "Iubește-ți râul" a dus la strângerea a câteva tone de gunoi abandonate pe malurile apei.

Înarmaţi cu greble, mănuşi şi saci pentru gunoi, oamenii au venit pe malurile Bâcului, pe străzile Varniţa şi Calea Basarabiei.

Deşeurile au fost colectate selectiv:

"În sacoşele astea albastre punem plasticul şi alte deşeuri din plastic, iar în sacoşele negre toate celelalte, metal, sticlă şi toate celelalte mizerii care le găsim aici, pe marginea râului Bâc", a menţionat 

"Oricare dintre noi ar trebui să protejăm mediul. Urne de gunoi avem în oraş şi trebuie să-l selectăm. E într-o stare deplorabilă chiar, nu dezastruoasă."

"A fost o acţiune benevolă, pe deplin conștientizată de noi. Protecţia mediului reprezintă cel mai important lucru într-o ţară civilizată şi acest aspect este esenţial în buna dezvoltare a statului nostru."

"În legătura curăţeniei mondiale care o să fie pe data de 23, noi facem mai înainte un pic. Aşa e la noi lumea aruncă tot pe malul râului şi nu numai în Chişinău."

La acţiunea de salubrizare au participat şi zeci de studenţi ai Academiei Militare.

"Noi ca militari vrem să fie puţin mai curat şi vrem să îndemnăm toată populaţia Chişinăului, a Moldovei şi a întregii lumi să iasă să dea o mână de ajutor. Din păcate sunt multe persoane care neglijează de natură şi aruncă toate deşeurile pe marginea drumului", a menţionat Octavian Butnaru, comandant de pluton Academia Militară.

Printre voluntari a fost şi ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Georgeta Mincu a declarat că va cere controale inopinate şi majorarea semnificativă a amenzilor pentru cei care aruncă deşeuri.

"Este un miros insuportabil, nu te poti afla este antisanitar să te afli în asemenea locaţie este foarte murdar toate tipurile de deşeuri care pot exista sunt pe un centimetru pătrat", a precizat ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Reprezentanţii Centrului Naţional de Mediu sunt de părere că bazinul râului Bâc este aproape de o catastrofă ecologică.

"Am uitat de cultură, cultură generală pe care trebuie să o aplicăm în fiecare zi, să nu aruncăm deşeurile în apă, pentru că aici putem să găsim de toate şi deşeuri periculoase inclusiv", a declarat Ina Coşeru, preşedintele Centrului Naţional de Mediu.

Din cei peste 1.000 de saci plini cu gunoi, aproape jumătate conţineau deşeuri din plastic. În doar cinci ore, oamenii au reuşit să cureţe o porţiune de 6 kilometri de râu.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu