În zonele economice libere vor fi lansate noi proiecte. Lazăr: Aceeaşi dinamică trebuie să aibă loc la scară naţională

Embed:

Zonele economice libere din Moldova au atras, în 2012, investiţii străine directe de aproximativ 25 de milioane de dolari. Datele Ministerului Economiei arată că numărul angajaţilor din aceste zone a crescut anul trecut cu aproape 11 la sută şi constituie peste 6.500 de persoane.

În Moldova sunt şapte zone economice libere, unde activează 157 de companii, majoritatea cu capital străin. Zilele trecute, la ZEL "Ungheni" şi-a început activitatea o companie moldo-belgiană, de producere a fibrelor sintetice.

"Decizia de a investi în Moldova nu a fost luată foarte uşor. Am studiat foarte bine zona. Este un avantaj şi existenţa acestor zone libere, în care nu trebuie să plăteşti taxe la importul materiei prime", spune fondatorul companiei EuroYarns, Dominique Bruyneel.

Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că, pentru acest an, sunt în derulare opt proiecte investiţionale. Valoarea investiţiilor, în urma acestora, depăşeşte 90 de milioane de dolari. Cele opt companii vor produce cablaje electrice pentru maşini, fibre sintetice, baterii solare, bandă adezivă, polimeri şi fibre din sticlă. Aceste proiecte vor permite deschiderea a aproximativ 600 de noi locuri de muncă.

Totuşi, ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, spune că este nevoie de o revigorare a întregii industrii.

"Zonele economice libere, cu certitudine, şi anul acesta vor da un rezultat pozitiv. Dar eu îmi doresc ca aceeaşi dinamică să aibă la scară naţională, nu doar în aceste oaze de industrializare, să zic aşa. Dar ele de fapt au acest rost, să fie un gen de proiecte-pilot pentru alte tipuri de proiecte", a declarat Lazăr.

Moldova şi-a asumat angajamentul în faţa partenerilor externi de a nu mai deschide noi zone economice libere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu