În vizită la Conacul fabulistului Alecu Donici VIDEO

Embed:

Monumentele arhitecturale de importanţă naţională pot fi menţinute în circuitul turistic, dar pentru asta trebuie voinţă şi implicare. Drept dovadă este conacul Donici, din localitatea cu acelaşi nume. Anual, mii de turişti vizitează casa fabulistului, fapt ce îi face mândri pe locuitoriii din regiune.

Conacul în care a locuit fabulistul Alexandru Donici a fost construit la începutul secolului 19. Aici Alecu Donici şi-a scris vestitele fabule. Totuşi, nu s-a mai păstrat nimic din vechiul mobilier, astfel, toate detaliile doar amintesc de ceea ce a fost odată biroul de lucru al marelui fabulist.

Cele patru odăi ale conacului au fost amenajate în stilul secolului 19, cu mobilier donat de Muzeul Naţional de Istorie.

Din cele peste 130 de exponate din Casa Muzeu "Alecu Donici", unicul obiect personal al fabulistului, păstrat până în ziua de astăzi, este un pistol datat cu secolul 19.

Conacul a fost renovat integral în anul 1976. Acoperişul din şindrilă nu a rezistat, însă, în faţa timpului.

"Avem o parcelă cu peliculă şi ne străduim să păstrăm obiectele la nivelul cuvenit", a declarat Alexandru Ceban, directorul Conacului "Alecu Donici".

"Curăţenie în permanenţă şi exponatele se păstrează, deoarece menţinem căldura în muzeu", a menţionat Ecaterina Ceban, colaborator ştiinţific al conacului.

Oamenii din regiune sunt mândri că locuiesc în apropierea acestui monument arhitectural. Iată cei au spus aceştia:

"Toată lumea ne cunoaşte, şi din republică şi de peste hotare",

"Ne bucurăm că vine lumea şi vizionează muzeul, e frumos",

"Muzeul e o mândrie pentru noi, locuitorii satului Donici".

În Moldova sunt peste 60 de conace, iar aproximativ 80 la sută dintre acestea sunt în paragină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu