În unele şcoli de la ţară, taxa pentru "Fondul şcolii" variază de la 50 de lei pe an până la câteva sute de lei pe lună

Embed:

Dacă nu plătesc taxele şcolare, le sunt umiliţi copiii. Asta spun unii părinţi care nu dau bani pentru "Fondul şcolii". Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, afirmă că aceste taxe trebuie să fie benevole şi colectate de Asociaţiile de părinţi. Dar, mai adaugă Şleahtiţchi, autoritatea va interveni cu penalizări doar atunci când părinţii vor veni cu probe că sunt forţaţi să achite taxele.

Moldova are unul dintre cele mai mari bugete pentru învăţământ raportate la PIB în comparaţie cu ţările din regiune. În acelaşi timp, şcolile moldoveneşti duc lipsa de profesori şi material didactic. De la simpli cetăţeni până la miniştri sau chiar mai mult, sunt obligaţi să plătească o taxă şcolară.

Potrivit estimărilor făcute de observatorii independenţi, aproximativ 150 de mln de lei sunt colectaţi din donaţii mai mult sau mai puţin benevole.
Fondurile sunt administrate de directoratele şcolare, iar părinţii nu cer rapoarte de cheltuieli de teamă să nu le sufere copiii.  Aceste sume sunt mai mult obligatorii. Cei care nu plătesc sunt penalizaţi de sistem.

Până acum cele mai aspre pedepse aplicate unor manageri şcolari, profesori pentru că au cerut bani de la părinţi şi copii au fost nişte avertizări şi mustrări aspre.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu