În ultimul weekend din octombrie, Moldova trece la ora de iarnă. Schimbarea poate avea efecte negative

Embed:

În ultimul weekend din octombrie, Moldova la fel ca alte 77 de ţări trece la ora de iarnă. Astfel, la noapte ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Asta înseamnă că vom dormi cu o oră în plus. Medicii afirmă că schimbarea poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Adaptarea la noul program durează până la două săptămâni.

"Vârstnicii, cei cu patologii cardiovasculare dar si copiii necesita o alimentatie sanaoasa, cu multe fructe, legume, frunzoase, verdeturi si plimbari la lumina zilei este recomandat, fiindca de obicei ce apare - oboseala, astenie, cam suntem lipsiti de energie. Si de milte ori chiar si de presea poate aparea", a spusmedicul nutriţionist, Luminița Suveică.

Pentru a evita stresul legat de modificarea programului, specialiştii recomandă să folosim în alimentaţie mai multe legume şi fructe. Şi plimbările în aer liber ne vor ajuta.

"N-ar trebui să se schimbe ora. Oamenii sunt nevoiţi să se adapteze brusc acestor modificări. Ne vine greu să ne adaptăm la aceste schimbări. Apar confuzii, oamenii uită ce oră e, unii întârzie la serviciu."

"Atunci când după schimbare putem dormi cu o oră în plus îmi place, dar când trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme îmi e mai greu să mă adaptez."

Unii oameni spun că aceste schimbări nu-i afectează în niciun fel.

"Nu mă afectează deloc schimbarea orei. Cum este acum, aşa va fi şi după ce voi trece la ora de iarnă."

"Eu nu trebuie să mă trezesc dimineaţă ca să merg la serviciu aşa că această schimbare nu mă afectează."

Uniunea Europeană a decis să renunte de anul viitor la schimbarea orei. Ţările membre au timp până în aprilie 2019 să aleagă între ora de vara şi cea de iarnă, iar în octombrie anul viitor va fi făcută ultima schimbare. Statele care vor să rămână la ora de vară o vor păstra, cele care vor să treacă la ora de iarnă vor face această schimbare. După octombrie 2019, pe teritoriul UE nu va mai fi făcută nicio modificare de oră.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu