ÎN TOIUL PREGĂTIRILOR. Slujitorii de la mănăstiri gătesc bucate pentru Crăciun

Embed:
În aşteptarea Crăciunului, este mare forfotă în mănăstiri. Maicile de la "Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Condriţa sunt în toiul pregătirilor. De pe masa de sărbătoare nu vor lipsi bucatele din pește, salatele și clătitele.

După slujba de dimineață, maicile au mers în trapeză unde au început pregătirea bucatelor de sărbătoare. Totuşi, masa va fi mai modestă decât în gospodăriile din ţară, pentru a exclude excesul de bucate după post.

"Am pus să pregătim rasol din pește. Niște bucate mai deosebite. Le facem mai mult la sărbători. Sunt foarte dorite de frați în deosebi. E mai gustos și peștele. Facem cu mămăliguță și se mănâncă foarte bine", a spus slujitoare la mănăstire, Tatiana Resofoara.

"Iată aici pregătim șuba. Am pus fileul din pește, acuș dăm prin rozătoare sfecla, morcovul, cartofii, ouăle și de acum maioneză și atât", a spus slujitorul la mănăstire, Efim Palamaru.

"Din vișină și căpșună. O să mai facem cu brânză dulce."

Pentru a crea atmosfera de sărbătoare, slujitorii mănăstirii au împodobit pomul de Crăciun, iar lăcașul a fost decorat în alb.

"Este așa o practică, una frumoasă de a imita peștera în care s-a născut Mântuitorul. La slujbă vin și copiii și lor le vine mai ușor să își închipuie cum a fost cândva", a spus arhimandritul de la Mănăstirea "Sfântul Ierarh Nicolae", Vladimir.

Creștinii sunt îndemnați să mănânce mai puțin și să se roage mai mult.

"Sărbătoarea aceasta este o sărbătoare a bucuriei, în primul rând. Postul acesta este unul al bucuriei. Pe pământ se naște fiul Mântuitorului nostru Isus Hristos, pentru asta este o mare bucurie", a spus preot Mănăstirea "Sfântul Ierarh Nicolae", Veaceslav Șpac. 

Călugării vor petrece noaptea de ajun în rugăciune. De Crăciun, după slujbă, vor celebra naşterea Domnului la masa de sărbătoare. La mănăstirea "Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Condriţa slujesc opt călugări.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu