În toiul iernii, pe câmpurile din Moldova au apărut primele urzici

Embed:
În toiul iernii, pe câmpurile din Moldova au apărut primele urzici. Specialiştii spun că dezvoltarea precoce a plantelor primăvăratice se datorează temperaturilor blânde din ultimile săptămâni. În satul Butuceni, localnicii au început de câteva zile să culeagă plantele cu efect terapeutic.

Urzicile cresc, de obicei, lângă tulpinile copacilor si sub frunzele uscate. Oamenii spun că nu s-au aşteptat ca plantele primăvăratice să răsară atât de devreme.

"Noi strângem prin postul paştelui, asta era martie, aprilie, dar nu,aşa devreme niciodată nu am apucat în viaţa noastră".

Urzicile au fost incluse în meniurile mai multor agropensiuni de la Orheiul Vechi. Din ele, bucătarii prepară sosuri delicioase după o reţetă specială.

"Prăjim ceapa un pic o călim, apoi punem o lingură de făină. Adăugăm o cană cu apă de la sucul de urzici, apoi după ce ea se coagulează ca sos, punem urzica să se fiarbă, o sărăm după gust, şi la urmă punem usturoiul", spune Olesea Cojocaru, administratoarea agropensiune.

Sosul de urzică este servit cu mămăligă şi smântână.

Chiar dacă au apărut mai devreme decât de obicei, botaniştii spun că urzicile din mijlocul iernii sunt la fel de bogate în substanţe nutritive, ca şi cele din sezonul cald.

"Ele se dezvoltă de regulă pe terenuri farte bine îngrăşate, unde apele freatice sunt aproape, pe malul râurilor, acolo unde este mult humus. Totuşi cred că perioada estivală, a urzicilor va fi la începutul lunii martie, luna aprilie", spune  Lilia Chisnicean, botanist.

Potrivit specialiştilor, urzicile ajută la detoxifierea organismului şi la tratarea anemiei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu