În toate spitalele din ţară vor fi amenajate spații pentru AJUTOR DE URGENŢĂ, disponibile 24 de ore din 24

Embed:

În toate spitalele din ţară vor fi amenajate spații pentru ajutor de urgență, disponibile 24 de ore din 24. În fiecare caz, în funcție de gravitate, va fi emis câte un cod.

Acestea sunt de cinci feluri - roşu, galben, verde, albastru şi alb. Astfel, pacienții în stare gravă vor primi cod roșu, ceea ce înseamnă că necesită intervenție imediată.

Noile puncte de urgență vor fi deschise până la sfârșitul anului. 

Spitalul de Urgenţă din Capitală primeşte anual câteva mii de pacienţi. Cu toate acestea, instituţia nu corespunde noilor criterii de acordare a primului ajutor.

"Pe traseul de acum, după cum aţi observat, câteva minute noi pierdem pentru transportarea pacientului până la secţia de reanimare. În viitor după ce vom avea schimbări, nu vom avea pierderi de timp deloc", a afirmat şeful Departamentului de Urgenţă, Igor Curov.

În schimb, Spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco" are o astfel de substaţie încă din 2010. Aici, funcţionează trei compartimente moderne de investigaţii.

"Alături este amplasată şi zona galbenă, care este urmată de cea verde. Aici sunt direcţionaţi pacienţii care pot aştepta medicul până la o oră şi jumătate", a afirmat medicul de urgenţă din Spitalul "V. Ignatenco", Vitalie Secu.

"Pacienţii care au febră 37,5 sau 38, copiii care au avut o vomă acasă, copiii care au venit cu dureri otalgii sau patologii urinare, deci toţi aceşti copii sunt plasaţi în această zonă", a afirmat vicedirectorul Spitalului "V. Ignatenco", Lilia Chiosea.

Ministerul Sănătăţii susţine că astfel de unităţi vor fi deschise în toate spitalele din ţară.

"De fapt este o subdiviziune nouă care se află între prespital şi spital, dar are sarcina de bază de acordare a asistenţei medicale de urgenţe sau continuarea asistenţei medicale de urgenţe deja iniţiate de serviciul de ambulanţă", a declarat viceministru al Sănătăţii Oleg Creciun.

În total, în țară vor fi deschise 61 de centre de asistență de urgență.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu