În timp ce Vlad Plahotniuc este într-o vizită în SUA, un site rusesc anunță că liderul PDM e cercetat penal pentru ură rasială, politică și ideologică

Embed:

În timp ce liderul democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc se află în vizită în SUA, iar PDM a anunțat votarea legii care interzice propaganda rusească, un site de la Moscova anunță că Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Rusia pentru ură rasială, politică, ideologică şi etnică.

Solicitat de Publika TV, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a declarat că nu cunoaşte nimic despre intentarea unui dosar pe numele lui Vlad Plahotniuc şi consideră că este vorba despre un şantaj politic. 

CITEŞTE ŞI: Fără buletine de ştiri şi emisiuni analitice ruseşti. Proiectul de combatere a propagandei ruse în Moldova, propus de PDM, pe ordinea de zi a Parlamentului

"Noi tratăm ceea ce se întâmplă ca un şantaj politic care este îndreptat împotriva activităţii partidului democrat din Moldova, a liderului său şi a întregii Guvernări", a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

Conducerea PDM consideră că motivul intentării dosarelor fabricate în Rusia este acoperirea unor persoane care au desfășurat și desfășoară activități în interesul serviciilor speciale ruse pe teritoriul țării noastre.

Potrivit democraților, în ultimul an au fost deschise zeci de dosare penale și de urmărire împotriva oficialilor moldoveni.

Mai mult ca atât, Interpolul le-a calificat drept acțiuni de hărțuire și persecuție politică la adresa guvernării. Acest eșec de credibilitate înregistrat de autoritățile ruse a dus la o radicalizare și mai mare a acțiunilor de hărțuire politică.

"Este cert că este o farsă care a mai avut loc în ultima perioadă care sunt îndreptate împotriva liderului partidului Democrat din Moldova. Pe parcursul ultimului an au fost mai multe încercări de a intenta dosare pe teritoriul Federaţiei Ruse împotriva anumitor oficiali din Republica Moldova. Şi în contextul dat, ţara noastră a denunţat politic aceste gesturi", a mai spus Vitalie Gămurari.

Inițierea acestor dosare au coincis și cu avansarea anchetatorilor moldoveni în investigația privind dosarul "Laundromat", privind spălarea a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor moldovenești.

PDM a solicitat Ministerului de Externe să întreprindă măsurile necesare pentru a condamna acțiunile de hărțuire politică din partea Moscovei.

Amintim că în la începutul lunii martie, președintele Parlamentului și prim-ministrul au înaintat Rusiei o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea unuia dintre serviciile speciale rusești la adresa oficialilor moldoveni.

Până acum, Moscova nu a venit nici cu un răspuns la acest demers.

Democrații au menționat că vor informa instituțiile internaționale privind noile abuzuri comise de Federația Rusă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu