În ţările europene, clădirile istorice sunt protejate prin lege şi nu pot fi vândute fără acordul statului

Embed:

În ţările europene dar şi în Statele Unite, clădirile vechi sunt protejate prin lege. Construcţiile calificate drept monumente istorice nu pot fi demolate, vopsite în alte culori decât cele originale, sau vândute fără acordul autorităţilor.

În România sunt aproape 30.000 de astfel de construcţii, aflate în proprietate privată sau de stat. Acestea nu pot fi vândute fără acordul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional sau al direcţiilor judeţene culturale. Aderarea la Uniunea Europeană i-a oferit României posibilitatea să acceseze fondurile europene pentru reabilitare acestora.

Presa românească scrie că pentru 2010 sunt prevăzute circa 210 milioane de euro pentru renovarea centrelor istorice. Banii provin atât din fonduri europene cât şi de la bugetul de stat. În Minnesota din Statele Unite ale Americii, senatul a aprobat o lege prin care se acordă credite în condiţii speciale pentru renovarea clădirilor istorice. Arhitecţii, investitorii sau persoanele fizice care deţin o astfel de proprietate au acces la împrumuturi cu dobândă redusă şi pe un termen îndelungat. Mai mult, ei sunt scutiţi de 25 la sută din impozitul pe imobil.

În Italia, în oraşul Trento, autorităţile locale impun reguli extrem de restrictive pentru protejarea clădirilor istorice. Proprietarii acestora nu au voie să facă nicio modificare, nici măcar să schimbe culoarea pereţilor interiori.

loading...

Lasă un comentariu