În țară au ajuns încă 130.000 mii de doze de vaccin antigripal. Campania de vaccinare continuă

Imunizarea anti-gripă continuă, iar vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Republica Moldova beneficiază de un lot de vaccin antigripal, oferit cu titlu de donație de către  ,,The Task Force for Global Health”,  în cantitate de 130 mii de doze, care a fost recepționat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și evitarea complicațiilor si recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să să se vaccineze. 

Astfel, începând de astăzi, vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) este distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din internate etc.).

Campania de imunizare împotriva gripei a început în luna octombrie curent, cînd Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a procurat și distribuit instituțiilor medico-sanitare publice 30.000 de doze de vaccinuri  antigripal.

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sezoniere sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea șervețelelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bogată în legume și fructe, evitarea surmenajului și efectuarea exercițiilor fizice) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

Ministerul sănătăţii îndeamnă cetăţenii moldoveni ca la apariția primelor simptome compatibile cu gripa (febră, tuse, frisoane, secreții nazale, cefalee, dureri circulare și/sau musculare, astenie), să contacteze medicuol și să evite autotratamentul.

Adiţional, pentru evitarea riscului apariției focarelor de gripă și infecțiilor respiratorii virale acute în colectivități de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul. La prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, acestea sunt sfătuite să trimită la domiciliu orice copil sau elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu