În secolul XXI, persoanele cu dizabilităţi din Moldova nu pot beneficia de maşini de taxi

Embed:

În democraţia secolului XXI, persoanele cu dizabilităţi nu pot beneficia de maşini de taxi care să-i transporte la destinaţii. Companiile specializate nu au nici până astăzi automobile adaptate.

Acest răspuns a devenit o normalitate pentru Tudor Onofrei, care este şi membru al Asociaţiei Motivaţie care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

"Eu trebuia să merg la policlinica din raion sau de la Vadul lui Vodă să vin în Chișinău , pentru asta eu trebuie să folosesc maxi-taxi sau autobuze care nu are rampă", a spus Tudor Onofrei, membru al Asociației Motivație.

Bărbatul povestește că anterior a riscat să urce într-un taxi obişnuit, însă a fost la un pas de a se răni grav.

"De a lua o persoană ca pe un sac în brațe ceea ce mă face să iau o anumită poziție care poate să-mi traumeze coloana vertebrală", a spus Tudor Onofrei, membru al Asociației Motivație.

"Numărul solicitărilor este atât de mare că chiar colegii mei, săptămâna trecută au încercat să sune la companie, iar mașina era permanent ocupată", a declarat Igor Meriacre, directorul executiv al Asociației Motivație.

Lucrurile s-ar putea însă schimba. La solicitarea premierului Pavel Filip, firmele de taxi vor fi obligate să aibă automobile adaptate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

"Căruciorul cu rotile intră în mașină și îl fixăm cu două curele din stânga și din dreapta. Aici tot fixăm căruciorul din două părți şi, în acest mod, rămâne nemișcat", a spus Iurii Balaur, șofer de taxi.

"În primul rând trebuie să revizuim legislația în contextul facilitării importului mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Actualmente putem să menționa, că sunt doi operatori de taxi care au mașini adaptate", a spus Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

În Moldova locuiesc aproximativ 15.000 de persoane cu dizabilități locomotorii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu