În satul Crocmaz, Ștefan Vodă, vor fi sacrificați toți porcii. Proprietarii animalelor vor fi despăgubiți

Embed:

Toţi cei peste 360 de porci din satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, vor fi sacrificaţi începând de astăzi. Asta după ce în localitate au fost înregistrate patru focare de pestă porcină. Decizia a fost luată de Guvern, iar toţi proprietarii vor primi despăgubiri. În funcţie de greutatea animalului, gospodarii vor primi câte 28 de lei pentru fiecare kilogram. De asemenea,  pentru a stopa răspândirea pestei, la intrarea în sat au fost instalate filtre, iar toate maşinile sunt dezinfectate. 

De asemenea, pentru a stopa răspândirea pestei, la intrarea în sat au fost instalate filtre, iar toate maşinile sunt dezinfectate.

"Este o situaţie foarte tragică. Sunt familii vulnerabile care întradevăr au nevoie de hrană. Asta e situaţia, foarte grea", a spus Ion Veleșenco, primarul satului Crocmaz, Ştefan-Vodă.

"Am avut trei porci. Pe parcurs când s-a auzit cazul acesta noi pe doi i-am tăiat pentru noi, dar unul a rămas crezând că o să fie tot normal. Dar am observat în ultimul moment că are simptome de boală de porcină.Pe parcursul zilei a fost luat şi nimicit", a zis Zina Nistor, gospodar. 

Pentru a avea o sursă sigură de venit o altă femeie, împreună cu soţul ei cresc aproximativ 30 de porci. Ea spune că a întreprins toate măsurile pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor. Chiar şi aşa, porcii vor fi sacrificaţi.

"Munca este foarte grea, surse de existenţă la ţară este să mai o pasăre, un animal. Creştem şi noi cum putem şi cu ce avem pentru că avem copii, studenţi. Am sperat că vom realiza şi vom grămădi un ban", a spus Inga Carauș, fermier.

Toate animalele sacrificate vor fi îngropate la trei kilometri distanţă de sat.

"Aici este o zonă care nu poate în urma ploilor să se ducă prin ape subterane. Este o lutărie veche care înainte era un loc tot pentru sacrificarea animalelor de la fermele agenţilor economici", a menționat  ION VELEŞCO, primarul satului Crocmaz, Ştefan-Vodă.

În sat a mai fost creată o celulă de crizăi. De asemenea, de la începutul săptămânii, 24 de vânători au început vânătoarea de mistreţi, şacali şi vulpi.

"În a patra zi, iată primul mistreţ dobândit. Foarte greu, câinii au lucrat, el a ieşit din pădure şi noi l-am dobândit pe deal. Primul trofeu. Până acum s-au văzut mistreţi, dar nu au putut să fie nimiciţi", a zis Vadim Nichiforov, vânător. 

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în acest an au fost confirmate 25 de focare de pestă porcină, dintre care 16 sunt active. Până acum, virusul a afectat 14 raioane din sudul şi estul ţării şi au fost nimiciţi peste 250 de porci domestici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu