În România se va organiza un referendum privind locul incineratorului de deşeuri

Embed:

Două state, aceleaşi probleme. Primarul sectorului 4 din Bucureşti, Daniel Băluţă, vrea organizarea unui referendum privind amplasarea incineratorului gigantic de deșeuri în regiune.

Construcţia acestuia a fost decisă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, însă edilul consideră că membrii comunităţii sunt în drept să decidă dacă acceptă instalarea stației de distrugere a deșeurilor în Sectorul 4 al capitalei române. 

Băluţă a scris într-o postare pe Facebook faptul că va declanşa toate procedurile privind plebiscitul în septembrie şi va cere, totodată, ca acelaşi lucru să aibă loc şi în localităţile învecinate Jilava, Berceni și Popești Leordeni. Conform Master Panului adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, incineratorul care va fi construit va avea o capacitate de 235 de mii de tone pe an, care din arderea deşeurilor va produce energie electrică şi termică.

Valoarea investiţiei ar fi de 146 milioane de euro, iar instalaţia de tratare a deşeurilor ar urma să fie funcţională până în 2023. Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13 procente din cantitatea de deşeuri generată de oraş va fi depusă la groapă, faţă de 73, cât este în prezent.

Subiectul este unul actual şi la Chişinău. Preşedintele Comisiei mediu din cadrul Parlamentului, Violeta Ivanov a tras un semnal de alarmă după ce parlamentul a votat, în lectură finală, modificările la legea privind deşeurile, care autorizează arderea acestora în întreprinderi specializate.

Ivanov susţine că se urmăresc interesele unui grup de agenţi economici, iar din acest considerent sunt neglijate consecinţele extrem de periculoase asupra sănătăţii oamenilor. Întrebat dacă va promulga această lege, Igor Dodon a declarat că aşteaptă să o examineze la Preşedinţie.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu