În primele zece zile din iulie, 69 de copii din Chişinău au făcut infecţii enterovirale

Embed:

Numărul pacienţilor cu infecţii enterovirale creşte ameninţător. Potrivit datelor prezentate de Centrul Municipal de Sănătate Publică, în primele zece zile din iulie s-au înregistrat 69 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 52 în toată luna iunie.

Cei mai afectaţi de această maladie periculoasă sunt copiii, spun medicii. 

Carolina Talmaci are doi copii, iar ambii au ajuns la spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase, după ce au acuzat febră şi dureri de cap.

"Ne-am îmbolnăvit probabil fiind în contact cu copii de vârsta noastră, care acum am înţeles că este şi un focar. Suntem aici de cinci zile, la unul este efect la al doilea aşa puţin."

În aceeaşi situaţie au ajuns şi alte mămici.

"Dimineaţa m-am uitat în guriţă şi avea ceva gălbior. O apărut febra 38,5."

"O avut febră tare mare 39, 5 eu m-am speriat şi am chemat ambulanţa. Vreo două trei zile înainte s-a scăldat în bazin", a spus mama, Carolina Talmaci.

Medicii spun că boala evoluează în cel mult 10 zile şi se manifestă prin dureri abdominale, vome repetate, ameţeli, febră şi roşeaţă în ochi. Maladia poate provoca meningite, miocardite, encefalite şi hepatite.

În luna iulie, la Spitalul de Boli Contagioase, au fost înregistrate cinci cazuri de meningită.

"Această boală poate afecta mai multe aspecte clinice de la forme uşoare sau chiar portaj fără simptome până la formele severe cu afectarea sistemului nervos central. Avem internaţi câţiva care sunt confirmaţi cu meningită seroasă. Cel mai des se îmbolnăvesc care frecventează colectivităţile, unde posibilitatea contactelor este mai mare", a declarat STIRI_BEXPL DIANA VLAD/infecţionistul Spitalul de Boli Contagioase, Diana Vlad.

Cel mai des, infecţiile enterovirale afectează copiii între trei şi şapte ani.

"O atenţie foarte mare trebuie de acordat la faptul că copii să nu nimerească bolnavi în grădiniţe. Ei se îmbolnăvesc acasă şi dacă nu se petrece filtrul matinal aşa cum trebuie atunci copilul nimereşte în grădiniţă, în grupă şi apar cazurile ulterioare. Timp de zece zile avem afectate 22 de grădiniţe în care au fost afectaţi 15 copii", a afirmat medicul epidemiolog CSP, Chişinău, Gheorghe Tudor.

Medicii îndeamnă părinţilor să le interzică micuţilor să se scalde în bazinele acvatice şi să respecte o igienă strictă. De la începutul anului în Chișinău au fost înregistrate 90 de cazuri de infecţii enterovirale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu