În premieră, a fost trimisă o dronă în pădurea "zombie" de la Cernobîl. DESCOPERIREA ŞOCANTĂ făcută de cercetători

La 33 de ani distanță de la tragicul accident nuclear de la Cernobîl, oamenii de știință au trimis prima dronă care să survoleze celebra "pădure roșie" din zonă. Rezultatul analizei cu raze X: pădurea conține și acum unele dintre cele mai radioactive porțiuni de sol de pe planetă.

Luna trecuta, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au demonstrat nivelul ridicat de radioactivitate într-un studiu cu raze X al unei fractiuni din zona izolată, descoperind locuri grav contaminate de care autoritățile locale nu aveau nicio idee.

Echipa a folosit două tipuri de vehicule aeriene fără pilot (UAV) într-o manieră fără precedent, mapând 15 kilometri pătrați în zona de excludere a orașului Cernobîl, potrivit Science Alert, citează realitatea.net.

Ei au folosit sistemul laser pulsator cunoscut sub numele de LIDAR pentru a măsura contururile peisajului, în timp ce înregistrează nivelurile de radiație cu un spectrometru cu raze gama ușoare. Un UAV cu aripi rotative a fost folosit pentru a arunca o privire mai atentă la ceea ce nu a fost surprins în primă instanță.

Cele mai surprinzătoare aspecte au fost relevate în "pădurea roșie" de 10 kilometri pătrați, o pădure densă de copaci morți de lângă ruinele vechiului reactor.

Pădurea a atras cea mai mare parte din norul radioactiv și până în prezent conține unele dintre cele mai intense zone de radioactivitate pe care le poți găsi oriunde pe suprafața Pământului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu