În plină stare de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, Guvernul a alocat peste 157 de mii de lei pentru medalii

Embed:

În plină stare de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, Guvernul a decis să aloce peste 157 de mii de lei pentru medalii. Mai exact, decorațiile vor fi confecţionate cu ocazia împlinirii a "75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial". Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Cabinetul de miniştri.

"Instituirea medaliei comemorative 75 de ani de al victoria în cel de-al doilea Război Mondial. Menționez că implementarea proiectului necesită cheltuieli financiare în sumă de 157 mii lei şi vor fi vizaţi 450 veterani de război", a spus ministrul Apărării, Alexandru Pînzari. 

Documentul a fost adoptat fără obiecţii din partea miniştrilor.

Banii necesari nu au fost prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării. Astfel, mijloacele financiare necesare urmează să fie alocate suplimentar, după rectificarea bugetului de stat pentru 2020. Potrivit documentului, cei peste 157 de mii de lei vor fi cheltuiţi pentru confecţionarea medaliilor, legitimațiilor, beretelor pentru veterani, precum şi a cutiilor aferente.

În nota informativă se menţionează că medalia va fi confecţionată din aur, cu diametrul de 30 milimetri. Pe aversul monedei va fi reprezentată imaginea stilizată a monumentului de la Memorialul Eternitate, iar revers vor fi două ramuri de laur, care formează o cunună deschisă şi în mijloc are inscripţia "75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial".

Medaliile vor fi înmânate de Ziua Victoriei.

Decizia autorităţilor a fost criticată de opoziţia parlamentară. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că, în opinia lui, veteranii nu au nevoie acum de medalii, dar să stea acasă, să primească medicamente și produse alimentare, fără a contacta cu cineva care ar putea fi infectat cu noul coronavirus.

Un simplu calcul matematic ne arată că din cei 157 de mii de lei puteau fi cumpărate peste 200 de mii de măşti de protecţie. Asta dacă ne raportăm la preţul lor vechi, de aproximativ 70 de bani. Totodată, cu această sumă puteau fi achiziţionate circa 80 de mii de mănuşi de unică folosinţă.

loading...

Lasă un comentariu