În plin sezon de viroze, în unele spitale şi policlinici din Capitală lipseşte săpunul

Embed:

În plin sezon de viroze şi ameninţarea globală cu noul tip de coronavirus, în Capitală, în unele spitale par să nu fie condiţii elementare de igienă. Am mers cu o cameră ascunsă în baia a cinci policlinici din Chişinău şi doar trei dintre acestea erau dotate cu săpun.

Pacienţii sunt indignaţi de situaţie şi spun că încearcă să se descurce pe cont propriu.

Administraţia spitalelor în care am găsit carenţe ne-a spus că fluxul de pacienţi este prea mare şi nu s-a reuşit suplinirea rezervoarelor din baie, dar detergenţi în stocuri sunt. 

Echipa noastră de filmare a mers cu o cameră ascunsă în mai multe instituții medicale din Capitală, să vedem dacă în toalete există săpun, care este cel mai important element pentru o igienă corectă. Culmea, în unele policlinici, acesta este aproape un lux sau chiar de negăsit.

”Suntem în a treia instituție medicală, după cum vedem soluția de dezinfectare a mâinilor lipsește. Nu este nimic, iar săpunul la fel, e puțin. Maxim ar ajunge pentru trei, patru persoane”.

La Centrul Medicilor de Familie Nr. 1 de pe strada Titulescu, din sectorul Botanica, săpunul pare să fie un lux.

”Ne aflăm în a patra instituție medicală, iar după cum vedem, aici, săpunul lichid lipsește. Nu este nimic”.

Responsabilii instituției au și o scuză.

AURELIA EȘANU, directorul, Centrul de Sănătate nr.1, Capitală: ”Modalitatea este următoarea: persoanele responsabile, fie serviciul de curățenie, verifică periodic să fie suplinit rezervorul pentru săpun. Deoarece fluxul este mare de pacienți, posibil că a existat un moment când nu era în săpunieră săpunul. Dar aceasta nu este problemă, pentru că se verifică periodic și se suplinește”.

Pacienţii se arată indignați că în plin sezon de viroze, dar și în contextul amenințării globale cu Coronavirus de tip nou, condiţiile elementare de igienă, lipsesc tocmai în spitale.

”Săpunul este principal. Foarte rău. Noi nu suntem sălbatici, ca să mâncăm ceva cu mâinele murdare, mai ales copiii”.

”Categoric este rău. Este vreun virus sau nu, mâinele trebuie cu ceva spălate. Eu cred că se face vinovat serviciul de curățenie, deoarece este responsabilitatea lui ce ține de igienă”.

”Ar trebui să fie. El numai se vorbește că este peste tot, dar nicăieri nu-i”.

Farmaciștii spun că în ultima perioadă soluțiile pentru dezinfectare sunt foarte întrebate și se vând ca pâinea caldă.

MARTA ZLATAN, farmacistă: ”Activitatea noastră de zi cu zi nu ne permite să avem la dispoziție apa și săpunul. De aceea ca soluție în situația respectivă, ar fi gelurile anti bacteriale, care sunt pe bază de alcool. Mai sunt și alte produse, spray-uri medicinale, care sunt cu conținut chimic. Poate fi utilizat la necesitate, după aglomerație, după utilizarea transportului public. Sunt supra solicitate. Fiecare al doilea pacient solicită astfel de produse”.

Întrebaţi ce măsuri de igienă folosesc în această perioadă, moldovenii ne-au spus că săpunul este sfânt.

”Cea mai bună soluție este săpunul. Nu cred eu în toate chestiunile acestea care așa de multe apar. Dezinfectanți speciali nu, săpunul cel mai bun leac”.

”Mă spăl pe mâine, doar cu săpun. Când revin acasă, revin la birou de afară, dacă merg la magazin, după ce vin de acolo, mă spăl pe mâini, învăț copiii să se spele pe mâini. Cât mai des și dezinfectez mânerele la ușă”.

”Înainte de a pleca de acasă nu-mi spăl mâinile, dar când vin neapărat îmi spăl mâinile cu săpun. De acum, vedeți cum am intrat toți în panică”.

În farmaciile din țară, prețul unei soluții de dezinfectare pentru mâini începe de la 20 de lei şi poate să ajungă până la 80 de lei, în dependență de volum.

 

loading...

Lasă un comentariu