În plin scandal legat de otrăvirea spionului Skripal, președintele Franței anunță că se duce în Rusia

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a anunțat, joi, că președintele Emmanuel Macron se duce în Rusia în cursul lunii mai, în ciuda conflictului diplomatic privind otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie.

"Dupa cum am anunțat anterior, vizita este planificată. Aceasta este situația actuală. Trebuie să avem un dialog sincer cu Rusia, lipsit total de ambiguitate", a spus Le Drian, într-un interviu pentru postul de radio RTL, relatează agențiile Reuters si Tass.

Emmanuel Macron urmează să participe la Forumul Economic de la Sankt Petersburg în luna mai, însa legaturile diplomatice dintre Rusia și Occident s-au răcit în urma atacului cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în orașul englez Salisbury, scrie ziare.com.

La 19 martie, președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez, Emmanuel Macron, au avut o convorbire telefonică. Liderul de la Kremlin a atras atenâia ân privinâa lipsei unor probe pentru sustinerea acuzațiilor impotriva Rusiei și a reiterat disponibilitatea de a desfășura o investigatie comună privind incidentul de la Salisbury.

Ministrul francez de Externe a mai declarat că numai Rusia este capabilă să produca gazul Novichok, despre care guvernul britanic sustine că are dovezi ca a fost folosit pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal.

"De aceea, nu poate exista altă explicație credibilă privind incidentul. Aceasta a fost poziția Franței, iar Moscova nu a răspuns. Din acest motiv, după summitul UE care a avut loc săptamâna trecută, europenii au luat măsuri, iar președintele francez Emmanuel Macron a ordonat expulzarea diplomaților rusi. Cerem ca Moscova să respecte legislația internațională", a precizat Jean-Yves Le Drian.

SUA, Canada, Australia si 17 state membre ale Uniunii Europene (printre care si Franta) au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orasul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică. Rusia a respins toate acuzațiile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu