În pieţele din Capitală au apărut vopselele pentru ouă. Specialiştii atenţionează gospodinele să atragă atenţie maximă la ele

Embed:

Mai sunt două săptămâni până la Paşte, dar în pieţele din Capitală au apărut deja vopselele pentru ouă. Mare atenţie însă la ele. Acestea pot fi periculoase pentru sănătate, dacă gospodinele nu respectă câteva reguli. Specialiştii recomandă ca vopseaua să fie procurată din magazine specializate, iar ouăle să fie cât mai proaspete.

În pieţe, comercianţii se laudă cu o varietate mare de vopsele, iar un pliculeţ costă de la 3 până la 30 de lei.

"Avem de toate culorile, dar lumea mai mult roşu cumpără. Cumpără câte ceva, dar foarte strict. Numaidecât trebuie să puneţi oţet ca să prindă culoarea."

Potrivit specialiştilor, cele mai periculoase sunt vopselele care se vând cu lingura pe marginea străzii.

"Cu linguriţa, eu pun în pacheţele şi o vând. -Este produs natural sau...? -Natural. -Din ce ?-Nu ştiu eu din ce."

Cumpărătorii spun că sunt foarte atenţi la ce cumpără.

"Să fie o culoare frumoasă, aprinsă si calitatea să fie bună. Să nu aibă nisip prin ea, să nu fie mestecată cu ceva."

"Eu iau de aceea pregătită gata, fiert apa, am dat drumul la pacheţelul cela, oule sunt fierte".

Alte gospodine însă practică metode naturiste. Natalia Boicu din satul Hogineşti, raionul Călăraşi, vopseşte ouăle cu coji de ceapă.

"Apa fierbe şi pui cojile astea de ceapă şi se face aşa o culoare plăcută şi pui ouăle cinci minute şi-i foarte frumos. Iese aşa un fel de culoare gălbiu-roşiu", a spus Natalia Boicu, locuitoare a satului Gogineşti, Călăraşi.

Medicii spun că vopseaua necalitativă, odată ajunsă în organismul uman poate provoca intoxicaţii şi indigestie.

"Este de dorit ca să fie scris "Vopsea pentru alimente". Să nu procure din stradă, la linguriţă cum mai sunt. Ar putea să conţină metale grele, plumb. Vopseaua nu trebuie să străbată coaja şi să ajungă la albuş. Cea mai bună recomandare este de a le vopsi pe cale naturală", a declarat Luminiţa Suveică,  nutriţionist.

Potrivit tradiţiei, ouăle se vopsesc în Joia Mare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu