În perioada stării de urgenţă, Consiliul Audiovizualului va lua decizii cu voturile doar a trei membri din nouă

Embed:

În perioada stării de urgenţă, Consiliul Audiovizualului va putea lua decizii cu voturile doar a trei membri din nouă, iar cvorumul va fi asigurat cu prezenţa a patru membri CA. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Conducerea instituţiei susţine că în prezent CA are doar şase membri din cei nouă stabiliţi prin lege şi că aşa riscă să rămână nefuncțională.

Preşedintele Dragoş Vicol dă asigurări că instituţia pe care o conduce va îndeplini atribuţiile conform legislaţiei.

"Exista un risc real de blocaj a exercitării competenţelor funcţionale a Consiliului Audiovizualului, s-au acumulat chestiuni urgente pentru domeniul audiovizualului în ceea ce vizează funcţionalitatea distribuitorilor şi furnizorilor de servicii media. Eventuala prelungirea de licenţe sau de autorizaţii", a menționat preşedintele Consiliului Audiovizualului.

Totuşi, sunt voci care spun că actuala componenţa CA este compromisă.

"Înţeleg că intenţia Comisiei, de fapt, a fost de a lua măsuri contra dezinformării publicului, dar, din păcate componenţa actuală este atât de compromisă că nu ştiu ce efecte ar putea avea această hotărâre. Este nevoie de specificat că această modificare se aplică în cazuri dezinformării publicului", a declarat Veronica Cojocaru, fost membru al CA.

Şi unii experţi media cred că decizia Comisiei trezeşte mai multe semne de întrebare.

"Eu cred că pare dubioasă. Sper că nu va fi utilizată situaţia asta pentru a lua nişte decizii abuzive. Prevederea această trebuia să fie limitată pentru anumite categorii de decizii, nu pentru toate deciziile", a spus Dumitru Țîra, expert media.

La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare mass-media, Adrian Lebedinschi, a explicat de ce întârzie numirea noilor membri ai CA.

"A durat, în primul rând, până când a fost elaborate regulamentul, mandatele lor trebuie să se expire peste trei-patru ani. Nimeni nu s-a gândit că să facem un regulament de alegere. Biroul Permanent încă nu a reuşit să identifice, oricum trebuie să vadă persoanele care sunt din domeniu", a declarat Lebedinschi.

Consiliul Audiovizualului este format din cinci membri propuși de ONG-uri, selectați prin concurs public, doi membri sunt selectaţi de Parlament şi câte unul - de Preşedinţie şi de Guvern.

Din septembrie 2019, trei membri ai CA au demisionat: Olga Guţuţui, care şi-a motivat decizia prin faptul că instituţia face jocuri politice, Dorina Curnic a plecat invocând că instituţia are un management defectuos, iar în octombrie 2019, Veronica Cojocaru și-a depus mandatul din cauza că, potrivit ei, președintele Dragoş Vicol ar gestiona prost activitatea Consiliului.

loading...

Lasă un comentariu