În pas cu inovațiile! Un fermier din Nisporeni a instalat primele panouri fotovoltaice în raion

Embed:

Un femier din satul Mărinici, raionul Nisporeni, a înlocuit sursele convenţionale de electricitate cu cele neconvenţionale, datorită unui grant oferit de Ministerul Agriculturii din Austria.

Bărbatul a câştigat aproximativ 27.000 de dolari şi a instalat panouri fotovoltaice în gospodărie. Instalaţiile îi vor aduce agricultorului şi venit, deoarece intenţionează să vândă o parte din energia electrică generată.

Ştefan Ocară este singurul fermier din raionul Nisporeni care şi-a instalat panouri fotovoltaice. Bărbatul spune că pentru montarea celor trei panouri a investit 7.000 de dolari din surse proprii.

"Ele se orientează, adică au poziţie de iarnă şi de vară. Aceasta este partea inversa a panourilor si arcurile care schimba pozitia. Prin cablurile respective, energia captată de ecrane se transmite la un aparat special", a declarat femierul Ștefan Ocară. 

Curentul electric produs va alimenta pompele de irigare şi un frigider în care fermierul păstrează agrişul pe care îl cultivă.

Fermierul spune că va utiliza o parte din energia electrică pentru necesităţile gospodăriei, iar restul îl va vinde distribuitorului de curent electric.

"Surplusul de energie va fi în reţeaua electrică existentă din sat. Vom găsi o înţelegere ca să ilumineze o mahală, o părticică, o bucăţică de sat", a spus primarul satului Mărinici, Serghei Echim. 

Preţul de vânzare pentru curentul electric generat va fi stabilit de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu