În oraşul Sângerei a fost organizat un târg unde antreprenorii și-au prezentat produsele

Embed:

Porturi naţionale, miere de casă, dar şi fructe şi legume lde sezon. Toate au putut fi găsite astăzi, în cadrul unui târ în oraşul Sângerei.

La evenimentul, organizat de Incubatorul de Afaceri și Consiliul Raional, au participat peste 20 de antreprenori. Vizitatorii au fost surprinşi de preţurile reduse pentru produsele autohtone. 

Vasile Mirov din satul Grigorești este apicultor deja de 35 de ani. Acesta are 40 de stupi și la târg a venit cu mai multe feluri de miere.

"Miere de mai. Miere care se socoate pentru răceală. Avem miere de tei. Oliflora. Oliflora, adică miere de floarea-soarelui, dar e de an. Anul acesta încă nu s-a strâns", a spus apicultorul, Vasile Mirov.

Mierea a fost vândută cu 100 - 120 de lei kilogramul. Oamenii şi-au făcut provizii, pentru că aceasta este foarte bună pentru sănătate.

"Cea de mai e cea mai bună și folositoare și noi o folosim pentru diferite tratamente. De exemplu, iată acum am pus nucă, am tăiat, am pus în țuică de casă tare. Stă acolo 40 de zile, pe urmă punem miere de mai și se folosește pentru glanda tiroidă."

Lidia Bîrsanu confecționează straie naționale. Femeia spune că deși nu are mare profit, o face din plăcere.

"În primul rând ceea ce fac îmi place foarte mult. Pe lângă costumele naționale mai oferim și serviciile de haine la comandă și deja ne recuperăm veniturile", a declarat antreprenorul, Lidia Bîrsanu.

Agricultorul Constantin Vrabie are șapte hectare de terene, pe care cultivă roșii, castraveți, ceapă și morcov.

"Undeva un milion în tot anul investim. Începând de la picurare, terminând cu semințe. Semințele sunt scumpe, nu cumpărăm semințe ieftine deoarece e o prostie omenească de a economisi pe semințe", a spus agricultorul, Constantin Vrabie.

Chiar şi aşa, cumpărătorii spun că preţurile afişate de către Constantin Vrabie sunt mai mici decât la comercianţii din pieţe.

"- Cât costă la piaţă? - 20-22 de lei, iar aici costă 10 lei. Sunt mai ieftine și mai frumoase."

"- Vreți să cumpărați fructe? – Da, coacăză. E cam capricioasă și acasă s-a îmbolnăvit. Pentru degustație, vitamine."

Alţi antreprenori au venit la târg pentru a-şi prezenta afacerea. Este si cazul lui Viorel Neaga, care confecționează uniforme pentru medici şi bucătari, dar și huse pentru mașini.

Bărbatul spune că una din probleme pieţii din Moldova este lipsa muncitorilor calificaţi. Acesta are, în prezent, 20 de posturi vacante.

"Este mult mai ușor să te duci să te înscrii la Oficiul Forței de Muncă și să primești careva ajutor, decât să vii să te încadrezi în câmpul muncii și să-ți faci singur un salariu", a spus antreprenorul, Viorel Neaga.

Organizatorul evenimentului spune că această expoziție va motiva mai mulți oameni să-și dezvolte afacerea proprie.

"Poate multă lume descurajată și-a luat geanta și a plecat, dar totuși a rămas multă populație care are nevoie de serviciile businessului mic și mijlociu. Am organizat acest eveniment ca lumea să cunoască persoanele care sunt, pentru a-i încuraja de a merge mai departe", a afirmat administratorul Incubatorului de Afaceri Sângerei, Ludmia Prociuc.

Târgul a fost organizat pentru prima oară.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu