În oraşul Ceadîr-Lunga din Găgăuzia NU va fi construit un aeroport

Embed:

În oraşul Ceadîr-Lunga din Găgăuzia NU va fi construit un aeroport aşa cum îşi propuneau autorităţile de acolo, proiect controversat care a stârnit multe critici în ultima vreme. Potrivit bașcanului Autonomiei, Irina Vlah, experţii străini în domeniu au constatat că acest oraş, cu statut de municipiu, nu este un loc potrivit.

Totuşi, Vlah insistă ca pe teritoriul regiunii autonome să fie o aerogară şi spune că va apela la buzunarul partenerilor străini pentru ca ideea să prindă viaţă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferinţe de bilanţ pentru acest an.

"Ceadîr-Lunga nu este locul potrivit, deoarece se află la 30 de km distanţă de Ucraina. Astăzi, noi ne orientăm spre alte platforme, de exemplu Comrat, satul Congazcic. Acum experţii aleg locul. Doar pentru studiul de fezabilitate este nevoie de 200 de mii de euro", a spus başcanul Găgăuzie, Irina Vlah.

În acest sens, Vlah se bazează pe suportul Turciei. Totodată, bașcanul Găgăuziei a comentat criticile comunistului Vladimir Voronin care a declarat că ideea de a construi un aeroport în sudul țării nu aparţine nici preşedintelui Igor Dodon şi nici premierului Ion Chicu, ci unor
forţe din exterior, lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba de Federaţia Rusă.

"Imediat ce a revenit Dodon de la Moscova, Aeroportul Internațional Chișinău și-a schimbat proprietarul. Astăzi deja a fost cumpărat de un magnat miliardar rus. Imediat ce a revenit de la Moscova, premierul Ion Chicu și-a lăsat toate activitățile și a plecat să inspecteze aeroporturile de la Bălți și Mărculești. Au înțeles că ridicarea unui aeroport la Ceadîr-Lunga este nu doar o prostie, dar idiotism”, a spus preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

Irina Vlah a ţinut, totuşi, să sublinieze că ideea de a construi un aeroport în Ceadîr-Lunga îi aparţine fiind una dintre promisiunele electorale din timpul campaniei pentru fotoliul de guvernator al Autonomiei şi a fost discutată în timpul vizitei preşedintelui  turc Recep Tayyip Erdogan în Moldova.

"Domnului Voronin îi place să critice, din păcate. Dar de ce este rău? Numiţi-mi câteva argumente că ideea este rea", a spus başcanul Găgăuzie, Irina Vlah.

Iar membrii unei asociaţii de la noi, susţin că, de fapt, se urmăreşte construcţia unui aeroport militar finanţat de Rusia.

"Ştiu că planul lor este să facă aeroport militar al Federaţiei Ruse, care, prin ştampila Republicii Moldova, se va impune statut de "federativă", automat se va declara o ţară-parte. Va rămâne între Ucraina şi noi o bază militară rusă, care va controla o bucată", a spus membrul Asociaţiei "Dacii Liberi", Vasile Sinigur.

Irina Vlah a respins acuzaţiile activiştilor civici.  

loading...

Lasă un comentariu