În oraşul Cahul a fost inaugurat Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare "SMURD SUD"

Embed:
Ajutor medical rapid şi de calitate în sudul ţării. În oraşul Cahul a fost inaugurat astăzi Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare "SMURD SUD". Acesta dispune de trei autospeciale şi va deservi peste 220 de mii de locuitori, atât din Republica Moldova, cât și din zonele apropiate din România.

"Detaşamentul de salvatori şi pompieri dispune de trei autospeciale SMURD. Una este echipaj de prim ajutor calificat, care presupune intervenţia paramedicilor. A doua este terapia intensivă mobilă, care presupune intervenţia paramedicilor împreună cu echipa de doctori şi asistenţi medicali în teren, adică este un reanimobil. Şi a treia autospecială este FRAC-ul, ceea ce înseamnă: stingere, descarcerare, prim ajutor şi transport personal, intervine în cele mai dese cazuri la accidente rutiere", a spus ELENA TĂNAS, căpitan al serviciului intern SMURD. 

Oamenii din Cahul sunt foarte mulţumiţi de inaugurarea noului serviciu de asistenţă medicală urgentă.

"Sunt performante şi cred că sunt foarte binevenite pentru un ajutor calificat şi la timp".

"Moderne, echipate, cred că sunt dotate să acorde primul ajutor oricărei persoane. Este ceva ce trebuia demult, deoarece este o problemă cu ambulanţele şi starea lor în ziua de azi".

"Mă bucur de tehnica asta, că a ajuns şi la Moldova. Sunt de 12 ani în Moldova, sunt cetăţean român. Mă bucur într-adevăr că aţi primit aşa echipament tehnic, este foarte necesar".

Proiectul SMURD SUD va fi unul transfrontalier. La eveniment au fost prezenţi și şeful Departamentului Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat, și Ambasadorul ţării vecine în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

"Dar acest domeniu care implică pompierii, partea medicală şi vine direct în a asigura operaţiuni de salvare destinate populaţiei, cred că este un proiect pe care fiecare cetăţean îl simte şi sper că niciodată să nu aibă nevoie de el", a spus RAED ARAFAT, şef Departament Situaţii de Urgenţă din România.

" Sunt convins că acest proiect SMURD, vine să completeze de o manieră fericită toate celelalte proiecte pe care România le-a derulat şi le va derula în folosul cetăţenilor din Republica Moldova", a spus DANIEL IONIȚĂ, Ambasadorul României la Chişinău.

În faţa salvatorilor s-a prezentat și ministrul de Interne, Andrei Năstase, singurul invitat care și-a citit discursul de pe foaie.

"Cifrele vorbesc de la sine. Echipajele SMURD din România au efectuat până acum peste 13 mii de intervenţii terestre pe teritoriul Republicii Moldova şi şi 57 de intervenţii aero medicale", a spus ANDREI NĂSTASE, ministru de Interne.

Primul serviciu de reanimare și descărcare SMURD a fost lansat în anul 2014 la Bălți.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu