În noul an se vor muta în casă nouă. Clădirea Curții de Apel Chișinău a fost dată în exploatare

Embed:

Curtea de Apel Chişinău se va mută, începând cu prima zi a anului viitor, în casă nouă. Din întâi ianuarie, toate procesele vor avea loc în sediul construit pe strada Teilor, din sectorul Botanica al Capitalei, care a fost dat astăzi în folosinţă. Clădirea are 13 săli moderne pentru procesele penale şi cele civile, inclusiv izolatoare pentru inculpaţi. 

Preşedintele Curţii de Apel a menţionat că sediul nou va trebui să aducă mai mult profesionalism din partea judecătorilor.

"Înseamnă un pas în plus spre normalizare. O obligație în plus față de magistrații care beneficiază de condiții puse la dispoziție. Nu vom mai avea scuze în ceea ce privește lipsa condițiilor de muncă și lipsa sălilor de judecată. Or, sediul actual al Curții de Apel Chișinău deja corespunde standartelor necesare", a precizat Ion Pleşca.

Premierul Pavel Filip, prezent la eveniment, a precizat că cel mai important este ca magistraţii să-şi exercite meseria corect.

"Curtea de Apel Chișinău este prima instanță modernizată. Urmează să fie pusă în aplicare toată această strategie și până în anul 2027 să fie finalizată și Harta Judecătorească. Este important un sediu renovat și condiții bune, dar este mult mai important ca judecătorii să-și facă treaba bine. Justiția poate fi efectuată doar de justiție", a declarat şeful Executivului.

Magistraţii Curţii de Apel susţin că le-a fost greu să muncescă în săli de judecată neîncăpătoare sau în frig:

"Când stau cetăţenii unul peste altul, cam greu se aude, dar când sunt condiţii mai bune cetăţeanul este mai uşor auzit".

"Să vă zic sincer, când am început să activez, cu 20 de ani în urmă, condiţiile erau... era foarte frig. Că trebuia să îmbrace blana şi apoi roba deasupra. Era foarte frig Foarte mult ne deranjau condiţiile din sala. Ce înseamnă să ai 70-100 de oameni în acei câţiva metri".

Pentru construcţia şi amenajarea Curţii de Apel Chişinău au fost cheltuite 82 de milioane de lei, bani alocaţi din bugetul de stat şi din partea Delegaţiei Uniunii Europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu