În Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copiii și adulții care suferă de autism

În Republica Moldova vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist. Un Regulament cadru de organizare și funcționare al acestora și standardele minime de calitate au fost aprobate astăzi de Guvern. 
 
Scopul creării centrelor constă în asigurarea asistenței copiilor și tinerilor adulți cu TSA sau risc de apariție al acestora, oferirea de suport părinților pentru realizarea maximă a potenţialului de dezvoltare a copilului și suportul tinerilor adulți, în vederea reabilitării medico-sociale, incluziunii sociale și educaționale, precum și prevenirea abandonului și instituționalizării al acestei categorii.
 
În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie, logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice și psihologice.
 
Centrele vor putea fi create de către autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale de nivelul II, organizaţiile necomerciale din țară și internaţionale prin coordonare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale și autorităţile publice locale în parteneriat cu organizaţiile necomerciale sau private, pe baza unui acord de activitate comună.
 
Banii necesari pentru instituirea unui Centru specializat de intervenție pentru tulburări de spectru autist este estimat la peste 1 milion de lei.
 
Conform datelor statistice, în ţara noastră sunt înregistrați circa 500 copii cu tulburări din spectrul autist. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu