În Moldova vor fi deschise trei subzone economice Libere. În ce localităţi vor fi amplasate

Embed:

Trei subzone economice Libere ar putea fi deschise în Moldova, anul viitor. Zonele antreprenoriale vor fi amplasate la Hânceşti, Criuleni şi Călăraşi. Dacă în unele regiuni ideea este la nivel de discuție, atunci în orașul Călărași a fost deja identificat terenul unde va fi amenajată subzona. Iar eventualii investitori au venit să testeze piața.

Autoritățile cred că ar fi vorba de ultima extindere a zonelor Economice din țară. În primăvara anului viitor un proiect de lege în acest sens va fi dezbătut în Parlament.

"Să utilizăm ultima oportunitate de extindere a subzonelor economice libere. Pentru că avem şi anumite angajamente internaţionale şi nu pot fi aceste extinderi la nesfârşit", a spus Octavian Calmîc, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Autoritățile raionale din Călărași au identificat deja un teren, care va fi utilizat în acest scop.

Sergiu Artene este convins că orașul Călărași poate fi o atracție pentru marii investitori. Există infrastructură, deoarece drumul Chișinău-Ungheni este în reparație, prin zonă va trece gazoductul Ungheni-Chișinău, dar și apeductul Chișinău-Ungheni. Și cel mai important - există forță de muncă. Iar unele companii străine au testat deja terenul.

"Vine intenţia din partea Emiratelor Arabe. Doresc să vină să facă centrele de procesare, ambalare şi de export a producţiei agricole. Evident, că au nevoie de teren, de spații. Investitori foarte importanți din punct de vedere financiar și cu o piață foarte importantă de desfacere", Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi 

Terenul identificat are o suprafaţă de 50 de hectare şi se află pe teritoriul satului Tuzara, raionul Călărași. Autoritățile raionale și cele locale urmează să ajungă privind darea în folosință a acestuia.

În scurt timp, pe acest imaş vor fi construite fabrici de producţie şi de prelucrare a bunurilor şi a produselor alimentare. Asta înseamnă avantaje, atât pentru locuitorii oraşului Călăraşi, dar şi pentru cei ai satului Tuzara, care se află la doar câteva sute de metri. Prin urmare, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să plece peste hotare, în căutarea unui loc de muncă, ci vor putea să lucreze acasă

Oamenii din cele două localități salută inițiativa și sunt nerăbdători să-și găsească noi locuri de muncă mai bine plătite:

"Eu cred că este un avantaj destul de bun şi sunt posibilităţi noi. Aş fi interesată "

"Mai mulţi oameni vor avea de lucru şi sperăm că ei nu o să emigreze în alte ţări, dar vor fi în Republica Moldova şi, din punt de vedere economic, se va dezvolta mai bine."

"Eu cred că nu se va duce peste hotare să îşi caute un loc de muncă, dar voi fi acasă lângă familiile lor, copii, părinţi. "

" Ca bucătar cu o mie de lei salariul, ar fi bine măcar cel puțin două mii să avem."

Autorităţile locale din Tuzara recunosc că există o isuficiență de locuri de emuncă în localitate, unde activează doar șase agenți economici.

"În jur de 30-40 de lcouri de muncă, dar majoritatea locuitorilor noştri merg şi se angajează în oraşul Călăraşi. O parte pleacă la Chișinău și mulți deja au plecat și peste hotarele țării", a spus  Ludmila Burghilea, secretarul Consiliului local din satul Tuzar 

Populația raionului Călărași este de peste 65 de mii de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu