În Moldova va fi efectuat, în premieră, un recensământ forestier

Embed:

În Moldova va fi efectuat, în premieră, un recensământ forestier. Astfel, în următorii cinci ani, vom cunoaşte câţi copaci şi arbuşti cresc pe teritoriul ţării noastre. În acest scop, a fost lansat un proiect finanţat şi implementat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură în Moldova (FAO).

Autorii vor oferi asistenţă tehnică şi vor pregăti instituţiile abilitate pentru desfăşurarea procesului.

La recensământ vor participa atât consultanţi locali, cât şi din ţări europene, unde asemenea inventarieri au loc la fiecare zece ani.

"Cunoaştem experienţa României în acest sens, experienţa Cehiei experienţa Poloniei. Trebuie să pregătim oamenii care vor lucra la acest inventar din timp. Ca să avem o evaluare calitativă a resurselor forestiere din ţara noastră", a spus Tudor Robu, vicedirector FAO.

Pentru asta va fi nevoie de aproximativ 60 de mii de euro. Informaţia va fi stocată la Agenţia "Moldsilva".

"Republica Moldova, tehnic va fi împărţită pe doi kilometri vor fi puse suprafeţe de probe şi în decurs de patru ani vor fi stocate aceste date pentru ca ulterior să venim cu informaţia anume ce ţine de fondul forestier", a spus Ion Platon, directorul adjunct agenţia Moldsilva.

"Vor fi examinate toate resursele forestiere, nu vor fi număraţi fiecare copac în parte pentru că noi avem o metodologie exactă cum asta se face în aşa fel încât să acumulăm media care va caracteriza situaţia pe un anumit teren împădurit", a spus Tudor Robu, vicedirector FAO.

Fondul forestier cuprinde peste 460 de mii de hectare, dintre care circa 370 de mii de hectare sunt acoperite cu păduri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu