În Moldova sunt protejate împotriva grindinei 910 mii de hectare sau o treime din toate suprafeţele agricole, declară Ion Garaba, şeful Serviciului Antigrindină

Embed:

În Moldova sunt protejate împotriva grindinei 910 mii de hectare sau o treime din toate suprafeţele agricole. Declaraţia a fost făcută de şeful Serviciului Antigrindină, Ion Garaba, la emisiunea "Ţara lui Dogaru".

Garaba a mai precizat că regiunile din nordul şi centrul ţării sunt expuse la grindină mai mult decât cele din sud. Din acest motiv, vor fi majorate suprafeţele protejate împotriva în raioanele Glodeni, Edineţ, Briceni, Ocniţa şi, parţial,în raionul Şoldăneşti.

Un alt subiect discutat la emisiune a fost introducerea codurilor de avertizări meteorologice şi hidrologice.  Ion Garaba a precizat că aceste coduri ar puea fi introduse mai repede.

Codurile verde, galben, portocaliu şi roşu se folosesc în cazul producerii fenomenelor meteorologice periculoase la scară naţională sau regională, prognozate pe durată scurtă şi medie, şi a căror evoluţie va începe în cel puţin 12 ore şi va dura până la 3-4 zile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu