În Moldova nu au fost înregistrate cazuri de coronavirus, în ultimele 24 de ore

În ședința din această dimineață, al Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că în ultimele 24 ore nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu simptome asociate Coronavirusului. 

Conform datelor prezentate, numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova constituie 19991 de persoane (frontiera terestră cu România (UE) – 9958 persoane; frontiera terestră cu Ucraina – 6791 de persoane; frontiera Aeriană – 3242 de persoane, dintre care 745 persoane au venit din Republica Italiană).

La fel, în cadrul ședinței, directorul interimar al IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliță,  a raportat cazurile de gripă, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) parvenite în instituție. Astfel, în ultimele 24 de ore s-au adresat în spital peste 70 de persoane, dintre care au fost internați 27 de pacienți. Persoane cu suspecție la Coronavirus nu au fost depistate.

La întrunire s-au discutat și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pe domeniul comunicării și instruirii suplimentare a personalului medical privind Coronavirusul de tip nou. Astfel, urmează să fie elaborate materiale suplimentare pentru distribuire la punctele de frontieră, precum și elaborarea unui spot video (cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății) ce va conține o instruire clară despre regulile de îngrijire a pacientului cu coronavirus la domiciliu.

Apelăm la implicarea tuturor persoanelor care revin în țară din zonele de risc, ca să se adreseze individual la medicul de familie, pentru examinare și monitorizare la domiciliu timp de 14 zile. Conform Ordinului Ministerului, medicul de familie va elibera la solicitare certificate de boală pentru a fi prezentate la angajator.

La fel, va fi evaluată reperat asigurarea instituțiilor medico-sanitare cu echipamente medicale, în special în secțiile terapie intensivă, instruirea suplimentară a personalului medical și intensificate acțiunile de informare a populației.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu