În Moldova mor anual până la 40% din familiile de albine. Care este principala cauză şi ce spun specialiştii despre preţul la miere

Embed:

În Moldova sunt înregistrate circa 230 de mii de familii de albine, dintre care până la 40 de procente mor în fiecare an. Principala cauză rămâne a fi prelucrarea câmpurilor cu diferite substanţe toxice. Aceste date au fost anunţate la un simpozion organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova.

Potrivit specialiştilor, o bună parte din familiile de albine mor din cauza chimicalelor utilizate de agricultori.

"Colonii întregi dispar din cauza folosirii în exces şi fără calcule a multor chimicale si preparate chimice pentru tratarea diferitor câmpurilor şi livezi", a menţionat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.

Totuşi, specialiştii spun că, deocamdată, preţurile la miere nu vor creşte considerabil.

"La moment noi avem un preţ de achiziţii de la 28-30 de lei la miere de poliflora, la mierea de tei in jur de 45 de lei şi mierea de floarea soarelui este un preţ de 65-75 de lei", a precizat Ion Maxim.

Însă, potrivit apicultorilor, în ultimii ani, cheltuielile pentru producerea mierii depăşesc veniturile.

"Sigur că ne afectează, cred că preţul la miere pe fiecare îl afectează. Nouă ni se spune că pe piaţa internaţională aşa-i preţul", a declarat Andrei Pîslari, apicultor.

Unii specialiştii văd soluţia în mărirea capacităţii de cumpărare pe piaţa internă.

"Cred că exportul de miere este un lucru bun, dar trebuie să creştem potenţialul de consum intern al mierii", a subliniat Natalia Porhun, apicultor.

În Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova sunt înregistraţi aproximativ 7400 de apicultori.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu