În Moldova media cantităţii de deşeuri menajere este mai mare decât cea din Uniunea Europeană

Embed:

Drumul spre Europa trece şi pe la groapa de gunoi. Numai că, în acest moment, ţara noastră nu are niciun spaţiu de depozitare care să corespundă normelor comunitare. Chiar dacă media cantităţii de deşeuri menajere este deja mai mare decât cea din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Biroului european de statistică, în medie, cantitatea anuală de deşeuri menajere a ajuns la 524 de kilograme pe locuitor. Cehia are numai 294, Moldova 540 iar recordurile sunt în Irlanda, cu 733 kilograme, şi Danemarca 801.

Printre condiţiile de aderare la UE, una se referă la depozitarea gunoiului şi reciclarea lui. Dacă statele comunitare duc la groapa de gunoi 40% din ce se colectează ca deşeuri menajere, în România şi Moldova cota procentuală este de 99%. În Moldova sunt peste 1500 de gropi de gunoi. Dar numai în două oraşe - Chişinău şi Bălţi - au fost avizate condiţiile de funcţionare.

În restul ţării, pur şi simplu gunoiul este aruncat în spaţii parţial amenajate. Astfel, în Moldova sunt doar 180 de hectare de teren pentru reciclarea deşeurilor, deşi suprafaţa gropilor de gunoi este de 1.800 hectare. Numai că, pe măsură ce creşte consumul, autorităţile nu dezvoltă programe de reciclare a deşeurilor.

În ţările Uniunii Europene, se reciclează în medie 23% din gunoi. În Germania s-a ajuns chiar la 48%, în timp ce România are doar 1% iar Bulgaria aruncă totul, fără să recicleze nimic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu