În Moldova maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară

Embed:

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare. Datele au fost făcute publice de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării astăzi a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, informează MOLDPRES.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, anual, cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an, mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/, în anul 2018, în instituţiile medicale din ţară au fost înregistraţi 83739 de bolnavi de cancer. Cifrele anunţate de ANSP nu corespund însă cu cele făcute publice de Biroul Național de Statistică, care precizează că, în anul trecut, s-au îmbolnăvit de maladii oncologice 10235 persoane, dintre care 5141 femei şi 5094 bărbaţi.

Medicii precizează că principalii factori de risc responsabili pentru dezvoltarea cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul nociv de alcool şi poluarea.

Conform sursei citate, fumatul cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii dăunătoare sănătăţii populaţiei, ocupând locul doi ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei (provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile).

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.

 
loading...

Lasă un comentariu