În Moldova a ajuns primul echipament de sortare a cireşelor. Agricultorii speră că producţia lor va fi exportată şi în UE

Embed:

Primul echipament de sortare şi calibrare a cireşelor a ajuns şi în ţara noastră. Achiziţia a fost făcută de o companie agricolă din satul Olănești, raionul Ştefan Vodă.

Utilajul a costat aproape 2,5 milioane de lei, dintre care 800 de mii au fost oferiți prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, implementat de USAID. Datorită acestei tehnologii moderne, agricultorii speră să ajungă cu producţia lor pe piaţa Uniunii Europene.

Noul echipament va permite sortarea cireşelor conform cerinţelor pieţei externe şi va contribui la majorarea preţului de vânzare cu aproape 15%.

"Pentru prima dată cireşele în Republica Moldova sunt sortate după mărime sau după diametru ceea ce va face posibil ca cireşele aceste să fie exportate, nu numai pe pieţele tradiţionale dar şi pe pieţele Uniunii Europene cu altă valoare", a menţionat Andrei Cumpanici, specialist APM/USAID în siguranţa alimentelor şi post-recoltare.

Ion Tulei deţine, împreună cu alţi doi parteneri, 18 hectare de cireşi. Anul trecut, au recoltat aproape 200 de tone.

"Este o linie de sortare care are o productivitate de două tone pe oră, ceea ce ne permite ca ceea ce culegem, să sortăm practic în aceeaşi zi", a precizat Ion Tulei, proprietarul companiei.

Până acum, 95 la sută din recoltă era exportată în Rusia. Datorită acestei linii de calibrare, bărbatul speră că cireşele vor ajunge şi pe piaţa europeană.

"La moment practic totul pleacă pe piaţa Rusiei. Avem ceva cerinţe ca săptămâna viitoare un lot de probă, circa zece paleţi să mergem spre Germania, şi cineva tot s-a adresat, să meargă spre Cehia", a spus Ion Tulei.

La recoltarea cireşelor, agricultorul e ajutat de aproape 140 de angajaţi. Aceştia spun că munca lor a fost uşurată considerabil pentru că până acum fructele erau sortate manual.

"Trei şi patru luni ne lua aşa ca să sortăm cireşele, în mână le sortam, dar acuma este mai uşor, mai bine. Lucrăm în două schimburi", a explicat un angajat.

Anul trecut, ţara noastră a exportate aproape 10.800 tone de cireşe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu