ÎN MEMORIA LUI VOLONTIR. La Bălți a fost inaugurat bustul marelui actor

Embed:

Un bust în memoria regretatului actor Mihai Volontir a fost inaugurat astăzi la Bălţi. Sculptura din bronz a fost instalată pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din oraş.

Bustul din bronz poartă semnătura sculptorului Gheorghe Postovanu, iar lucrarea îl reprezintă pe Mihai Volontir la vârsta de 50 de ani. La eveniment au fost prezenţi rude, colegi de breaslă, dar şi oameni care l-au apreciat pe marele artist.

Directorul Teatrului ”Vasile Alecsandri” din Bălți, Slavian Vlad, spune că Mihai Volontir şi-a pus amprenta pe întreaga noastră cultură teatrală şi cinematografică.

"Este un eveniment bun pentru faptul că avem acest bust în mijlocul oraşului. Un loc unde îl vedeam totdeauna plimbându-se după spectacole, înainte de spectacole. 05.33 Şi vom avea de astăzi înainte posibilitatea de a veni la orice oră, zi şi noapte de a ne reculege, de a ne aminti cu colegii despre marele Mihai Volontir", a declarat Slavian Vlad, directorul Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Bălți.

Foștii colegi de scenă ai regretatului actor, dar şi oameni simpli își amintesc cu drag de Mihai Volontir.

"Măria sa, Mihai Volontir, a meritat să aibă un bust în oraşul în care a trăit toată viaţa. A făcut tot ca să promoveze să se cunoască în lume oraşul Bălţi, Republica Moldova, arta teatrală moldovenească", a declarat Ion Marcoci, actor.

"Am avut extraordinar de mult de învăţat de la maestrul Volontir pentru că el avea o manieră aparte de a juca, o manieră aparte de a explica. Noi cei tineri am avut marele noroc să jucăm cu el", a declarat Ciprian Răcilă, actor.

"I-am făcut peruci şi machiaj. Foare mult l-am iubit şi respectat. Despre el deja a fost spus tot. "

"A trăit în casa unde trăiam şi eu. Aveam o bucurie când îl vedeam. Am fost la teatru, multe spectacole, extraordinar. "

"El era un om simplu. Îi cunoştea pe toţi copii, pe toţi oamenii. Se saluta, vorbea, îi învăţa, îi sfătuia. Iată de ce am emoţii foarte mari faţă de acest om. "

La inaugurare a venit şi fratele regretatului actor moldovean, Mihai Volontir, Benedict. El spune că a aşteptat mult acest eveniment.

"Sigur că sunt fericit."

Bustul, care costă 10 mii de euro a fost realizat din fondurile oferite de un donator care a dorit să rămână anonim. Sculptorul Gheorghe Postovanu spune că a muncit asupra lucrării aproape două luni.

"Nu mi-a fost greu în execuţie, în modelare căci am vrut să prind o privire aşa înţeleaptă a marelui actor. Sigur, am avut emoţii, o răspundere mare fiindcă este o valoare mare Mihai Volontir, a declarat Gheorghe Postovanu, sculptor.

Mihai Volontir s-a născut în data de nouă martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. A jucat pe scena Teatrului Național Vasile Alecsandri aproape șase decenii. De-a lungul vieţii, Mihai Volontir a jucat în peste o sută de filme Printre rolurile emblematice pe care le-a avut în filme, se numără cel al lui Budulai, din miniserialul Țiganul. Actorul s-a stins din viaţă în septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu