"În închisoare mai bine ca la spital". Reacţia deputaţilor după ce au vizitat penitenciarul nr. 16

Embed:

În unele închisori din ţară condiţiile sunt mai bune decât în multe spitale raionale. Este concluzia deputaţilor comisiei parlamentare drepturile omului şi relaţii interetnice, după vizita inopinată de la penitenciarul de tip spital numărul 16 din Capitală. Vizita a fost propusă după şedinţa comisiei care a durat mai puţin de 30 de minute.

"La Soroca este un drum foarte mare şi a venit propunerea ca să mergem la instituţia penitenciară numărul 16 Pruncul, care e aici la Chişinău. Dacă sunteţi...
- Susţinem!", a spus Doina Gherman, deputat, preşedine "Comisia drepturile omului şi relaţii.

La închisoare au ajuns la ora 11:00. Presa nu a avut acces în interior, iar la serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor, nu ne-a răspuns nimeni la telefon.

La Penitenciarul numărul 16 Pruncul sunt internaţi 244 de condamnaţi. Deputaţii au verificat condiţiile de detenţie şi au discutat cu personalul medical.

"Avem lipsă de medici ORL, anesteziologul e angajat pe jumătate de salariu. Avem de asemenea două funcţii vacate de medici ftiziatri, şi ducem lipsă de un psihiatru. În spital sunt internaţi 5 pacienţi în stare foarte gravă. Aceştia ar trebui eliberaţi înainte de termen. Măcar ultimele zile să le petreacă alături de familia lor."

După 40 de minute, parlamentarii au prezentat concluziile vizitei.

"Vreau să vă spun că penitenciarul este dotat cu utilaj. Condiţiile sunt destul de normale. Poate şi în alte spitale raionale nu este aşa, cum este aici. De atîta, bravo conducerii."

Preşedintele comisiei parlamentare, Doina Gherman, a declarat că astfel de vizite inopinate vor mai avea loc şi în alte peniteciare din ţară.

"Am fost la Cricova, am fost în penitenciarul 13. Condiţiile nu sunt la fel de bune. Şi trebuie să recunoaştem că statul nu poate asigura condiţii bune pentru cetăţenii săi după gratii", a zis Doina Gherman, deputat, preşedine "Comisia drepturile omului şi relaţii.

Din 1997 până în prezent, ţara noastră a fost condamnată la CEDO de 157 de ori pentru condiţiile de detenţie inumane sau degradante. Autorităţile au fost obligate la plata unor despăgubiri ce depăşesc un milion şi jumătate de euro.

loading...

Lasă un comentariu