În Găgăuzia ar putea apărea noi focare de pestă porcină, dacă oamenii vor continua să cumpere carne din Ucraina

Pentru a reduce riscul apariţiei noilor focare de pestă porcină, locuitorii din autonomia găgăuză sunt îndemnaţi să nu cumpere carne şi produse din carne din Ucraina, care sunt mai ieftine. 

"Desigur, carnea în Ucraina e mai ieftină. E mai ieftină atâta timp cât are loc sacrificarea necontrolată. Având în vedere că acolo există focare de pestă porcină africană, exportul de carne a fost interzis. Alte ţări renunţă la ea, de aceea carnea s-a ieftinit. Pentru a nu repeta soarta statului vecin şi a nu prejudicia economia ţării noastre, chem locuitorii Găgăuziei să nu cumpere carne din Ucraina", a declarat pentru portalul Gagauzinfo şeful direcţiei securitatea produselor alimentare din autonomia găgăuză, Mihail Tucan.    
 
El a menţionat că, deşi în raionul Comrat a fost introdusă carantina, totuşi, poliţiştii de frontieră semnalează tentative de introducere în ţară a cărnii din Ucraina. "Suntem informaţi, periodic, de la posturile de trecere a frontierei, acolo sunt containere speciale şi noi confiscăm carnea. Uneori sunt 20 de kg de carne, chiar şi 70 - 80 kg de mezeluri şi carne, pe care le nimicim", a relatat Mihail Tucan. 
 
 
În legătură cu depistarea pestei porcine africane, în data de 27 septembrie, la Comrat a fost declarată stare de carantină. Dacă nu vor apărea noi focare, atunci carantina va fi anulată pe 10 noiembrie.  
 
În ultimii doi ani, în regiunea găgăuză au fost înregistrate trei focare ale virusului pestei porcine africane - două în satul Beșghioz şi unul în orașul Vulcănești.


Lasă un comentariu