În două săptămâni, Ion Tighineanu ar putea ocupa funcția de președinte a Academiei de Științe a Moldovei

Embed:

Academia de Științe a Moldovei ar putea avea în două săptămâni un președinte. Fotoliul ar putea fi ocupat de către prim-vicepreședintele Academiei, Ion Tighineanu. Candidatura acestuia a fost susţinută de toate cele trei secții ale instituţiei. Despre aceasta a anunţat, preşedintele comisiei pentru alegerea preşedintelui academiei, Mitrofan Ciobanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Ion Tighineanu are 64 de ani şi este singurul candidat la funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Este doctor habilitat în fizică, profesor universitar specializat în nanotehnologii şi a publicat de-a lungul carierei sale peste 700 de articole în reviste din țară și străinătate. A fost distins cu „Ordinul de Onoare” a Moldovei, este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei ”Merite de l’Invention” şi a câștigat 17 medalii de aur și argint la expoziții internaționale de inventică. Potenţialul preşedinte spune că este gata să ocupe funcţia pentru care a candidat.

"Sunt pregătit fiind că activez în ştiinţă toată viaţa mea conştientă. Cunosc problemele Academiei de Ştiinţe şi cred că am toate cunoştinţele şi experienţa ca noi să soluţionăm problemele care stau în faţa comunităţii ştiinţifice", a declarat Ion Tighineanu, candidat la funcţia de preşedinte AŞM.

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii comisiei de alegere a preşedintelui au precizat că concursul a fost organizat transparent.

"Pas cu pas toate etapele au fost transparente, asigurarea transparenței au fost la cel mai înalt nivel şi şedinţele adunărilor generale a secţiilor şi şedinţele comisiei", a spus Angela Belinschi, secretar al comisiei.

Potrivit președintelui Comisiei de alegere a președintelui Mitrofan Ciobanu, Ion Tighineanu reprezintă un candidat potrivit pentru cârma Academiei de Ştiinţă.

"Este un savant demn de a fi preşedintele la academie, este şi un manager iscusit şi un savant iscusit şi prin urmare satisface multor calităţi pentru a fie ales", a zis Mitrofan Ciobanu, preşedintele comisiei pentru alegerea preşedintelui AŞM.

La data de 9 aprilie va fi convocată Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe, în cadrul căreia, prin vot secret, membrii se vor expune asupra candidaturii lui Ion Tighineanu.

"Data decisivă în alegerea preşedintelui Academiei de Ştiinţe va fi în 9 aprilie. Atunci se va rezolva definitiv cine va sta în fruntea în fruntea cârmuirii instituţiei noastre", a menționat Maria Nedealcov, membră a comisiei.

Academia de Științe a Moldovei este principala instituţie care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei.

Amintim funcţia de preşedinte a AŞM a devenit vacantă după ce la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, fostul preşedinte Gheorghe Duca şi-a dat demisia după aproape 15 ani de activitate. Acesta împreună cu soţia sa ar fi prejudiciat statul cu peste 900 de mii de lei. Dosarul în privinţa celor doi a fost expediat în instanţa de judecată.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la trei ani de puşcărie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu