ÎN DEZACORD CU MINISTERUL. Anunţul Ministrului Finanţelor a stârnit nemulţumiri

Embed:

Mai multe organizaţii şi asociaţii nonguvernamentale au cerut  conducerii ţării dar şi reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional în Moldova, revizuirea măsurilor fiscale, anunţate anterior de autorităţi.

Este vorba despre decizia Ministerului Finanţelor privind impozitarea tichetele de masă şi majorarea cu până la 20 la sută a cotei TVA pentru sectorul HoReCa.

Semnatarii sunt nemulţumiţi de modul în care conducerea ţării a decis să implimenteze măsurile care ar fi incluse în acordul cu Fondul Monetar Internaţional. În context, reprezentanţii Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova, au declarat că în cazul în care măsurile fiscale vor fi implementate, unii investitori străini, s-ar putea retrage din ţara noastră.    

Membrii Asociaţiei Restaurantelor şi localurilor de agrement din Moldova l-au invitat la dialog pe reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Moldova, Vladimir Tulin. În adresare, se menţionează că reforma fiscală din 1 octombrie 2018, privind reducerea cotei TVA până la 10 la sută pentru sectorul HoReCa, este în concordanţă cu practicile Uniunii Europene iar acest lucru a dus la regenerarea economică a industriei din care face parte bussinesul mic şi mijlociu. 

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasaviţchi, este de părere că în cazul unei eventuale majorări a acestei cote, va avea de suferit atât consumatorii de rând, cât şi mii de angajaţii din domeniul vizat.

"Poate nu s-a adus suficiente argumente, poate s-a cedat foarte uşor în faţa fondului, deocamdată nu ştim. Pot fi principii politice. Nişte măsuri pur şi simplu princiale, faţă de fosta guvernare, faţă de opoziţie sau alte fracţiuni", a spus ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele MĂR.

Şi reprezentanţii Alianţei Întrepriderilor Mici şi Mijlocii din Moldova şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care Ministerul Finanţelor a decis implimentarea măsurilor care ar fi incluse în acordul pe care ţara noastră l-ar putea semna cu Fondul Monetar Internaţional. Scrisoarea este adresată preşedintelui ţării Igor Dodon, premierului Maia Sandu, ministrului Finanţelor Natalia Gavriliţă, şi ministrului economiei Vadim Brânzan.

Îngrijorată de noua lege a impozitării tichetelor de masă, care, în curând ar putea intra în vigoare, este şi Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova. Într-o scrisoare adresată premierului Maia Sandu, reprezentanţii instituţiei solicită şefului cabinetului de miniştri, ca înainte de a lua o decizie finală, să consulte public această lege.

În document se menţionează că beneficiarii direcți ai tichetelor sunt aproximativ 55 de mii de persoane iar indirecți, cum ar fi familiile acestora - în jur de 150 000.

Totodată, în tot procesul de acordare a tichetelor de masă sunt implicate aproximativ 800 de companii, atât autohtone cât și străine."
Reprezentanții CCI Franța - Moldova susțin că dacă proiectul legislativ va intra în vigoare, atunci există riscul ca antreprenorii francezi, printre care și cei doi operatori de tichete din R. Moldova, ar putea să se retragă de pe piața noastră. Acest lucru ar putea fi catalogat, într-un final, ca un mesaj negativ și pentru alți investitori străini.

Serviciul de presă a Cancelariei de Stat ne-a confirmat recepţionarea unei astfel de scrisori, care ne-a comunicat că săptămâna viitoare, responsabilii din cadrul instituţiei, vor veni cu o reacţie oficială.

Premierul Maia Sandu dă de înțeles că noile măsuri fiscale sunt niște acțiuni necesare.

"Toată lumea ştie că deja în a doua săptămână de lucru a acestei guvernări a trebuit să avem discuţii cu FMI ca să putem să convenim rapid asupra măsurilor de reformă şi de politici fiscale, astfel încât să putem să beneficiem de finanţare din partea Uniunii Europene începând cu luna august şi septembrie", a spus premierul Maia Sandu.

După valul de nemulţumiri, generat de decizia ministerului Finanţelor de a impozita tichetele de masă, responsabilii au anunţat că vor organiza consultări publice pe marginea acestui subiect.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu