În clădirile din Capitală va fi mai cald iarna. Cum va fi posibil

Embed:

În clădirile din Capitală va fi mai cald iarna, iar oamenii vor plăti facturi mai mici. Acest lucru va fi posibil datorită unui sprijin financiar acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

Reprezentanţii celor două instituţii vor semna astăzi un contract de finanţare cu Primăria Capitalei. 

Investitorii europeni vor oferi prima tranşă, de 20 de milioane de euro, din totalul de 500 de milioane. În cadrul primei etape, vor fi izolate termic 100 de clădiri, printre care spitale, şcoli, grădiniţe şi blocuri.

"Blocul locativ va fi reparat capital. Va primi o izolare termică, geamuri noi, vor fi efectuate lucrări de schimbare, reconstrucţie a acoperişului şi termoizolarea lui, va fi făcută reparaţie în subsolul blocului", a declarat şef adjunct al Direcţiei locativ-comunale, Ghenadie Dubița.

Lucrările de renovare vor începe anul viitor.

Pentru izolarea termică a unui bloc vor fi cheltuite până la 200 de mii de euro. Proprietarii vor achita 10 la sută din cost. Asta înseamnă că fiecare familie va plăti, în medie, câte 400 de euro.

Trei blocuri din Capitală au fost deja renovate, în cadrul unui proiect pilot, finanţat de Primărie.

Un raport efectuat recent de IDIS Viitorul arată că 70 la sută din energia termică a blocurilor din Capitală se pierde din cauza gradului redus de izolare termică și a uzurii avansate.

Datele arată că mai mult de jumătate dintre blocuri au între 20 şi 40 de ani, iar o treime au fost construite acum 50 de ani. 11 la sută sunt mai vechi de jumătate de secol şi doar cinci la sută sunt relativ noi. 

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu