În ce condiţii ar putea avea loc unirea Republicii Moldova cu România? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Stăvilă: Istoric, aşa sau altfel noi românii din Basarabia ne-am înstrăinat de cei din România din cauza ocupaţiei ruse. În România suntem priviţi ca ruşi, iar Rusia ne priveşte ca români. Românii de aici trebuie să încercăm să creăm o imagine pozitivă a noastră peste Prut.

(UPDATE 22.50) Croitoru: Cred că acest sondaj nu este legat de summitul de la Vilnius dar de data de 1 decembrie.

(UPDATE 22.47) Coropceanu: În cazul unirii ar apărea un conflict mare între România şi Ucraina, referitor la unele teritorii. Se creează impresia că de tot ce se întâmplă în Republica Moldova sunt de vină serviciile secrete ruseşti. De vină sunt politicienii din Republica Moldova care s-au vândut.

(UPDATE 22.44) Croitoru: În momentul de faţă, România după ce a intrat în EU şi NATO nu mai are obiective măreţe. Cred că reunirea ar putea fi un obiectiv naţional măreţ asupra căruia ar putea să lucreze România.

(UPDATE 22.40) Pavlicenco: Dacă PLDM şi PD mâine vor vorbi despre unire cum vorbesc despre integrarea europeană, oamenii vor gândi altfel.

(UPDATE 22.39) Stăvilă: Ideea reunirii în ultimii 20 de ani a fost folosită împotriva românilor. În Parlamentul României ar trebui să existe un partid care să dorească reunirea cu Republica Moldova.

(UPDATE 22.34) Pavlicenco: Sunt foarte mulţi pentru unirea cu România, dar se tem. Ei vor, dar nu cred. Unirea cu România este un imperativ istoric, naţional. Dacă ne vom uni vom beneficia de alte condiţii, de alte fonduri. Parafarea acordurilor la Vilnius bat în cuie integrarea europeană a Republicii Moldova. Să o luăm pe scurtătură pentru a ne integra în UE, prin unirea cu România, dar să nu aşteptăm încă 25 de ani.

(UPDATE 22.25) Coropceanu: Acest mesaj privind unirea se vede şi prin votul acordat partidelor care pledează pentru acest lucru. Mi se pare incorectă tema unirii cu România, doar din simplul motiv că aşa Republica Moldova îşi va rezolva toate problemele. Eu accept ca oamenii să discute că cineva se regăseşte într-un spaţiu sau altul.

(UPDATE 22.21) Croitoru: Cei care susţin ideea integrării europene susţin şi unirea cu România. În societatea noastră a fost promovată mai mult ideea integrării europene decât unirea cu România.

(UPDATE 22.15) Pavlicenco: Zona transnistreană este folosită de Rusia ca să ne ţină pe noi în loc. În România sunt foarte mulţi refugiaţi. Dacă scobeşti bine găseşti acolo un basarabean. România capătă tot mai mult curaj. Unioniştii sunt cei mai adevăraţi eurointegrişti. Unirea nu înseamnă că Republica Moldova va fi o epavă.

(UPDATE 22.12) Pavlicenco: Noi nu putem să fetişizăm statalitatea care nu aduce fericirea. Consider că UE ne ajută să ne democratizăm ca ulterior să decidem care este viitorul nostru mai bun. Nu cred că ideile privind reunirea vin din afară. Noi nu am observat acest lucru.

(UPDATE 22.10) Stăvilă: Sunt prentru reunirea Republicii Moldova cu România. Cred că unele lucruri se repetă. Spaţiul dintre Prut şi Nistru se transformă când în spadă, când în scut. Atunci când vestul înaintează se transformă în scut. În momentul când estul înaintează se tranformă în sabie pentru românime. Nu cumva ideea de reunirea este folisită din afară. În 2003 Rusia a încercat să-şi legalizeze ocupaţia prin memorandumul Kozak. Prezenţa unei mari puteri în regiunea transnistreană va da mari dureri de cap. Cu cât mai bine vor merge lucrurile în ţară cu atât mai bine pentru România. Unirea este promovată de o ţară din exterior care ne vrea răul.

(UPDATE 22.03) Coropceanu: Aş prefera dacă în mai multe sondaje ar fi întrebări despre intensificarea relaţiilor de colaborare. În momentul în care nivelul de trai este asemănător, când cetăţenii constată că au foarte multe în comun. În momentul în care ca nivel de trai situaţia este diferită, trezeşte foarte multe semne de întrebare. Pof fi provocate spiritele. Voi milita pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Să nu căutăm salvarea la unirea cu altă ţară.

(UPDATE 21.55) Pavlicenco: Când unioniştii nu vor mai fi persecutaţi, atunci aceştia vor putea cere unirea cu România. Noi credem că unirea va fi foarte curând.

(UPDATE 21.54) Croitoru: Dacă în România s-ar face un sondaj cu privire la Republica Moldova ar fi mai mult unul emoţional. Aici nu poate fi explicat prin raţionament. Pe români îi doare tema pierderii unui teritoriu istoric. Când vorbim despre Republica Moldova şi România, trebuie să includem şi elementul raţional, dar totuşi domină elementul emoţional.

(UPDATE 21.49) Pavlicenco: Ar fi foarte bine să scoatem unirea din temele tabu. Ar trebuie ca analiştii să nu se mai autocenzureze când vorbesc despre unire. Se produce mai multă deschidere, depăşim frica de a vorbi despre acest subiect. Abia după parafarea acordurilor de la Vilnius ar trebui să ne apropiem de România. Toate acestea vor duce la reunificarea ţării. Unificarea cu România ar putea fi salvarea Republicii Moldova. Constatăm că în ultimii doi ani a fost depăşită frică de a spune că vrei unirea, atât pe un mal, cât şi pe altul. Anul trecut 87 la sută dintre români doreau unirea. Astfel, se spulberă mitul că nu românii nu ne vor.

(UPDATE 21.42) Coropceanu: Emoţional s-ar putea spune că în general în Moldova nu ar trebuie abordată această temă. Luând datele altor sondaje riscăm să ducem în eroare cetăţenii. Eu cred că aceste cifre pot fi reale, mai puţin reale. Depinde cum a fost pusă întrebarea. Depinde acum de întrebarea care este pusă în sondaj şi răspunsul pe care dorim să-l obţinem. Depinde şi de cine face acest sondaj şi cu ce scop. Trebuie să vedem din ce surse a fost făcut acest sondaj.

(UPDATE 21.38) Stăvilă: În 2006, 40 la sută dintre români doreau reunirea. Se observă diferenţa. Am fost curios să văd care este situaţie inversă, atitudinea cetăţenilor Republicii Moldova în privinţa unirii. La începutul anilor 1990 era vorba de 10 la sută, acum cifra este în jur de 15 la sută. Nu a crescut dorinţa moldovenilor pentru unire. Pot fi şi speculaţii, depinde cine a făcut sondajul. Privind istoriceşte, cifrele sunt mărite. Care ar fi interesul cetăţenilor români să finanţele costurile reunirii.

(UPDATE 21.34) Croitoru: Cetăţenii românii sunt foarte puţin informaţi despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Ei se informează de pe internet. Eu cred că lucrurile acestea au fost mediatizate. E altceva de a cunoaşte situaţia şi a cunoaşte un mesaj.

(21.30) Trei din patru români îşi doresc unirea cu Republica Moldova. Sunt datele unui sondaj realizat zilele acestea în România.

Totodată, majoritatea populaţiei de peste Prut crede că principala piedică în faţa acestui deziderat este Federaţia Rusă. Chiar şi aşa o bună parte dintre români consideră că unirea se va produce, mai devreme sau mai târziu, indiferent dacă Republica Moldova va adera sau nu la Uniunea Europeană.

Cum se explică atitudinea oamenilor de peste Prut şi în ce măsură această dorinţă se va îndeplini? Pe de altă parte, ce legătură există între aceste cifre şi evenimentele din ultima perioadă, inclusiv Summit-ul Partenriatului Estic de la Vilnius, care va începe peste două zile?

Subiectul va fi discutat cu invitaţii emisiunii Fabrika:

- Vasile Croitoru, politolog;

- Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL;

- Veaceslav Stăvilă, istoric;

- Sergiu Coropceanu, secretar general PSD.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu