În căutarea unei vieţi mai bune. Poveştile oamenilor dispăruţi, care ar putea fi printre victimele "camionului morţii" (VIDEO)

Embed:

Au plătit mii de dolari pentru a călători în „paradis”, într-o ţară, unde vor găsi un loc de muncă decent şi bine plătit. Acum 24 de familii din Vietnam îşi caută copii, care au fost anunţaţi în căutare pe fondul incertitudinii legate de identitatea celor 39 de migranţi ale căror cadavre au fost descoperite recent într-un camion, la est de Londra.

Nu s-a confirmat încă faptul că aceste persoane dispărute sunt printre victimele din "camionul morţii". Părinţii şi rudele se roagă însă, ca aceştia să fie găsiţi vii. Jurnaliştii de la BBC au mers în casele oamenilor, care îşi caută copiii sau părinţii şi au aflat poveştile lor. 

Lăsând în urmă o povară

Le Van Ha avea 30 de ani, când şi-a lăsat familia şi a plecat peste hotare, la muncă. Nu a reuşit să-şi vadă cel de-al doilea copil, care a venit pe lume, după plecarea lui Le Van Ha. 

Lê Minh Tuân, tatăl lui Le Van Ha. Photo: DOÃN HÒA
 

Tatăl bărbatului dispărut le-a povestit jurnaliştilor că fiul său a plecat, lăsând o datorie imensă.Le Minh Tuan şi familia sa locuiesc într-o casă mică din Yen Thanh, un oraș din provincia Ha Tinh din Vietnam. Acum trei luni, Ha a împrumutat 22.000 de dolari pentru a pleca în străinătate, la muncă. El a călătorit prin Grecia, Franța și urma să ajungă în Marea Britanie, dar pentru asta avea nevoie de încă 11.000 de dolari.
„Și-a sunat soția înainte de a pleca în Marea Britanie. Aceasta a fost ultima dată când am auzit de el”, povesteşte Tuan. Tatăl bărbatului dispărut mai spune că Le Van Ha a pus în gaj două terenuri, ca să împrumute banii. 
„Ne-a lăsat o datorie uriașă pe care nu știm când o vom putea rambursa. Sunt bătrân şi acum trebuie să-i cresc copiii”, a adăugat bărbatul de 57 de ani.

O călătorie secretă

O altă persoană dispărută şi o nouă poveste. În casa tineri Bui Thi Nhung, care are doar 19 ani, şi tot este originară din localitatea Nghe An, s-au adunat vecinii, pentru a ajuta părinţii fetei şi pentru a arde tămâie în fața altarului cu fotografia lui Nhung. Familia se roagă în continuare pentru o singură speranță: ca Nhung să fie vie. 

Fotografia lui  Bui Thi Nhung, în vârstă de 19 ani. Photo: Hoàng Lam.

Nhung a decis să lucreze în Europa, fără să-și informeze familia. Pe 15 august, tânăra a părăsit orașul natal cu un grup de prieteni pe care i-a cunoscut recent.

„Ea a spus că va pleca pentru câteva zile. Nimeni nu a crezut că va merge să muncească în străinătate”, a spus Loan, sora lui Nhung, care le-a mai povestit jurnaliştilor că a primit un mesaj tulburător de la sora sa, în care aceasta spunea că se află depozit.

Potrivit Loan, în acea perioadă erau trei camioane diferite care mergeau în Marea Britanie. "Astfel, sperăm că va exista o magie şi că Nhung ar fi fost într-un alt camion", notează jurnaliştii de la BBC. 

 

Bui Thi Nhung este din Nghe An. Photo: REUTERS.

Nhung a trimis mesaje scurte familiei sale pentru a-i informa despre faptul că va călători în diferite țări. Ea a mai spus că a împrumutat bani de la prieteni, pentru a ajunge în Marea Britanie.  

Şansă la o viață mai bună

Casele recent construite în oraşul Yen Thanh sunt o dovadă a faptului că oamenii muncesc peste hotare şi trimit bani acasă, notează BBC. 

Marea Britanie pare a fi o destinație foarte populară printre vietnamezi. Alții care lucrează în Rusia sau în România, spun că este dificil să găseşti acolo un loc de muncă cu un salariu decentă. Vietnamezii mai spun că le vine foarte greu în Franța, deoarece poliția îi urmărește în mod constant, pentru a combate munca la negru. 

În Marea Britanie e altfel, acolo există o comunitate de vietnamezi, care se ajută reciproc şi oamenii se pot angaja într-un salon, restaurant sau în agricultură, scrie BBC.

Mulți dintre doritorii de a avea o viaţă mai bună părăsesc Vietnamul prin China, dar când ajung la Canalul Englez (strâmtoarea Manche), indiferent de taxa achitată pentru transportare, ei trebuie să se ascundă în camion, pentru a ajunge în Marea Britanie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu