În Capitală a fost organizat un târg dedicat afinelor, agrişului, aroniilor şi murelor

Parcul din scuarul Catedralei din Chişinău s-a transformat astăzi într-o grădină de pomuşoare. Peste o tonă de fructe au fost aduse la târgul gastronomic Summer "Berry Fair" organizat pentru a doua oară în această vară.

Zeci de agricultori au propus oamenilor roada muncii lor de un an - agriş, aronii, zmeură, afine sau mure. Chiar dacă producătorii au adus cantităţi semnificative, tarabele s-au golit în mai puţin de două ore. 

Aronii, afine, mure, zmeură, dulceţuri, dar şi prăjituri din pomuşoare, de toate puteau fi găsite la târg. Oamenii au venit cu o ora mai devreme pentru a reuşi să facă cumpărături. Cel mai mare rând a fost la afine, care se vindeau cu 160 de lei kilogramul.

"Pomuşoare din rodul Moldovei. - Pentru ce sunt bune?- Pentru tot, pentru organism, pentru îmbunătăţirea sângelui şi pentru sănătatea copiilor."

"Sunt nişte lucruri delicioase poţi selecta pomuşoarele care îţi plac. Păcat că nu sunt căpşune, a fost promisă, dar nu este."

"Lumea cumpără, kilogramul de mure este astăzi 50 de lei. După cum vedeţi masa se goleşte iar mai mult de jumătate din cantitatea totală deja s-au vândut", a spus producătorul, raionului Orhei, Irina Pompuș.

Unii au plecat acasă cu lăzi întregi de pomuşoare.

"Am cumpărat pentru toate rudele, pentru părinţi, pentru că sunt foarte sănătoase şi sunt foarte bucuroasă că au apărut şi în Moldova, copiii să mănânce cât mai multe acum cât este sezonul. Sunt mai ieftine decât în supermarket-uri."

Coadă s-a format şi la deserturile dintr-un amestec de fructe uscate care se păstrează timp îndelungat. Preţul unui kilogram era de 300 de lei.

"Dacă doriţi să luaţi într-adevăr ceva ce merită, vă recomand zmeură, că nici nu mai este şi nici nu o să mai avem până anul viitor."

"Poate fi consumata de oricine, nu conţine zahăr, nu conţine aditivi, nu are coloranţi, şi este un concentrat de micro şi macro elemente, conţine vitaminele grupei B", a spus producătorul, raionului Criuleni, Ludmila Castraveț.

De la târg nu au lipsit nici plantele aromatice în ghiveci. Mentă, busuioc, rosmarin şi oregano, toate promit să dea gust bucatelor pe care le vor prepara gospodinele.

"Am cumpărat mentă şi busuioc. Vara, menta o să fie bună pentru limonadă şi busuiocul pentru nişte paste."

Potrivit statisticilor, în ţara noastră sunt peste trei mii de hectare de pomuşoare, de pe care se produc anual un volum de aproape cinci mii de tone de fructe. Doar 17 la sută dintre acestea ajung pe pieţele externe.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu