În Capitală a fost deschisă o creşă socială pentru copii din familiile cu venituri mici

Embed:

Mamele singure sau din familii cu venituri mici, care nu-şi permit să angajeze o bonă şi nici nu au cu cine să-şi lase copiii cât timp sunt la serviciu, acum pot beneficia de un ajutor. În Capitală a fost inaugurată o Creşă socială pentru îngrijirea copiilor de la patru luni și până la trei ani. Aceasta se află în incinta Centrului de Plasament și Reabilitare pentru copii de vârstă fragedă, iar serviciul este gratuit. Singura condiţie este ca beneficiarii să fie angajaţi la muncă și să-și înscrie copiii la grădiniță.

Vera Cojocaru s-a mutat de la Comrat la Chișinău, după ce a avut nişte probleme în familie. Femeia locuia într-un centru maternal, iar acum va beneficia de creșa socială.

”Pot să mă angajez la serviciu și să las copilul aici. E o posibilitate foarte bună și pentru mine, și pentru copil e mai bine”, a spus beneficiara serviciului, Vera Cojocaru. 

Mamele spun că acest serviciu este foarte necesar.

”Dimineața îi aduc, seara vin și îi iau. Eu mă simt mult mai bine, când știu că copiii mei sunt în siguranță. Copiii stau în siguranță, seara pot să vin să-i iau și ei să fie cu mine. Asta e un plus cel mai mare”.

Creșa socială va activa de luni până vineri, de la ora 08:00 până la 18:00. Administrația instituției spune că graficul ar putea fi modificat, în funcție de necesitățile mamelor. Aici, micuții beneficiază de toate condițiile necesare pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă, iar de supravegherea acestora se ocupă cinci specialiști.

”Lucru în secția dată se face în comun. Nu așteaptă educatorul, dacă trebuie să schimbe un copil, nu așteaptă asistenta medicală educatorul, dacă plânge un copil. Asta e o echipă care activează”, a spus medicul-șef adjunct al Centrului de Plasament, Eleonora Şîncarenco. 

Deschiderea acestui serviciu a fost posibilă cu suportul Asociației Obștești ”Copil. Comunitate. Familie”, dar și a altor organizații nonguvernamentale. Pentru dotarea încăperii cu echipament și mobilier au fost oferiţi aproape 700 de mii de lei.

”Trebuie să existe această componentă socială de vulnerabilitate. Familii complete, care își pot permite o bonă sau care au o bunică care stă cu copilul, nu au aceste dificultăți. Din cauza că sunt doar 12 locuri, selectarea beneficiarilor trebuie să fie foarte atentă, în așa fel ca în serviciu să ajungă copiii care au cea mai mare nevoie”, a comunicat directorul CCF Moldova, Liliana Rotaru. 

În Republica Moldova activează deja șase creșe sociale, trei fiind în Chișinău, două la Bălți și una la Glodeni.

Din 2011 și până în prezent, aproape 230 de copii au beneficiat de îngrijiri, în cadrul creșelor sociale.

loading...

Lasă un comentariu