În Bavaria s-a încheiat conferinţa cu privire la reglementarea transnistreană

În ajun, în Bavaria s-a încheiat o nouă conferinţă de consolidare a încrederii în reglementarea transnistreană, organizată cu sprijinul Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei şi OSCE, informează infotag.md.

Potrivit sursei citate cu referire la site-ul aşa-zisului minister de externe al Transnistriei, panelul economic s-a axat pe problema bancară. Reprezentanţii regiunii s-au pronunţat pentru "eliminarea rapidă a oricăror obstacole în deschiderea conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile moldoveneşti şi convertirea leilor moldoveneşti în vederea organizării unei interacţiuni depline a sistemelor bancare".

De asemenea, ei şi-au exprimat îngrijorarea "cu privire la problema importului a diferite mărfuri în Transnistria, în lumina aşa-numitului proiect comun de control al frontierei Ucrainei şi Moldovei". Totodată, reprezentanţii Tiraspolului au continuat să insiste pe "asigurarea livrării produselor petroliere pe calea ferată prin trecerea frontierei la "Slobodka-Cobasna" şi îndeplinirea obligaţiilor Republicii Moldova în domeniul telecomunicaţiilor, ceea ce va permite organizarea comunicaţiei mobile directe între Transnistria şi Moldova".

La sesiunea tematică "Educaţie" au fost abordate probleme legate de realizarea dreptului cetăţenilor din Transnistria la educaţie, în contextul acordului privind apostilarea diplomelor. În special, au avut loc consultări cu reprezentanţii Ucrainei şi Germaniei cu privire la problemele cu care se confruntă absolvenţii transnistreni din aceste ţări la continuarea studiilor.

Partea transnistreană a abordat la panelul "Libera circulaţie" şi problema permiselor de conducere pentru participarea şoferilor transnistreni în traficul internaţional, considerând că trebuie recunoscute documentele corespunzătoare din Transnistria. De asemenea, reprezentanţii transnistreni propun ca numerele neutre să fie eliberate nu numai automobilelor particulare, ci şi autobuzelor şi camioanelor care aparţin companiilor de transport din regiune şi sunt folosite pentru transporturi comerciale internaţionale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru obţinerea autorizaţiilor corespunzătoare de către companiile menţionate.

S-a decis ca discuţiile să continue la nivelul grupurilor de experţi pentru dezvoltarea transportului şi gospodăriei drumurilor, cu implicarea specialiştilor necesari.

De asemenea, a avut loc o discuţie tehnică fructuoasă cu privire la accelerarea implementării proiectului unei rute de troleibuz de la Bender prin Varnitsa până la microraionul "Severnîi". Reprezentanţii Uniunii Europene şi-au confirmat disponibilitatea de a finanţa implementarea acestui proiect important de infrastructură.

loading...

Lasă un comentariu