În atelierul de ÎNCONDEIERE a OUĂLOR PASCALE de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală munca e ÎN TOI (FOTOREPORT)

Deşi mai sunt încă zece zile până la sărbătoarea Paştelui, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Capitală, în atelierul de încondeiere a ouălor pascale, munca e în toi.

Anual, angajaţii muzeului, timp de trei zile, organizează pentru doritori, lecţii practice de încondeiere a ouălor cu ceară, tehnică moştenită din moși strămoşi, care se practică în Joia Mare de dinaintea Paştelui.

Gazdele atelierului pun la dispoziţia participanţilor ouă, vopsea, ceară, condeie, precum şi câteva zeci de modele tradiţionale de încondeiere a ouălor. Procesul durează aproximativ două ore.

Efimia Caprari şi Larisa Gurău sunt profesoare la şcoala din satul Răzeni, raionul Ialoveni. După ce şi-au terminat munca, în această după amiază, cele două au hotârât să vină în Capitală, pentru a învăţa ceva nou, şi anume secretele încondeierii ouălor.

"Aici am venit special pentru noi dar şi pentru a ne inspira să putem învăţa copii la şcoală. Eu am încondeiat ouă cu copii dar prin desen, pe hârtie, folosind acuarele, creionul colorat.Sper ca această tehnică care am obţinut-o aici o voi putea transmite copiilor mei", a spus Efimia Caprari, profesoară.

"E ceva frumos şi cred că fiecare copil ar trebui să ştie datinele, de unde porneşte, să ştie acel frumos pe care l-am avut şi trebuie păstrat acest frumos", a afirmat Larisa Gurău.

Vasile Didic, un participant la eveniment, a venit să afle secretele procesului încondeierii şi acest bărbat.

"Mă deranjează căci ar fi bine să fie cât mai mulţi bărbaţi, sunt multe probleme dar e şi frumos să mă aflu în atâtea femei. Sunt curios să văd fiindcă fiecare modalitate este diferită, eu acasă dacă chiar şi încondeiam atunci o făceam direct, mecanic", a spus Vasile.

Organizatorii spun că acest atelier pentru angajaţii muzeului a devenit o tradiţie frumoasă. Aceştia pun la dispoziţia doritorilor diverse modele de ornamente preluate de pe internet, altele din colecțiile muzeului.

"Există motive cu caracter geometric, aparent mai simple, acestea sunt considerate mai vechi. Acuma vedem şi unele moderne cu caracter naturalist, de exemplu, cineva a reprezentat clădirea muzeului nostru, cineva a reprezentat continentele, ca şi cum oul ar fi o imagine al globului pământesc", a afirmat Andrei Prohin, organizator.

Procesul de încondeiere a oului începe cu golirea acestuia de conţinut cu ajutorul unei seringi, după care oul se spală pentru ca desenul să fie cât mai uşor de aplicat. Urmează încondeierea lui cu ceară şi vopsitul. Procesul poate fi repetat şi pe un ou fiert. 

Participanţii spun că au rămas impresionaţi de întreg procesul, iar tot ce au învăţat vor pune în practică şi acasă: 

"Azi am venit cu sora şi mama să vedem cum se încondeiază ouăle, căci la noi acasă nu se practică acest obicei, doar bunica mai face. Am venit să aflu cum se face asta şi să acumulez o exprienţă mai nouă."

"Îmi place foarte mult această metodă din considerentul că nu am practicat niciodată dar este binevenit pentru că trebuie să învăţăm şi noi procedura chiar dacă suntem o generaţie mai tânără, e o tehnică foarte naturalistă."

La final de atelier, ouăle sunt păstrate în incinta muzeului. Doritorii vor avea ocazia şi mâine să participe la atelier contra unui cost în sumă de 15 lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu