În anii 2008 şi 2010, Moldova s-a confruntat cu cele mai mari inundaţii din ultimii 70 de ani

Embed:

Unele dintre cele mai mari dezastre naturale care au avut loc în Moldova în ultimii 70 de ani sunt considerate inundaţiile din 2008 şi 2010. Pagubele provocate au fost de ordinul sutelor de mii de dolari. Până atunci, ţara noastră a trebuit să facă faţă secetelor din 2002, 2003 şi 2007. În acest an, situaţia se repetă şi economia naţională mai primeşte o lovitură.

În urma precipitaţiilor abundente din 2008, au fost distruse peste 150 de case din cele 46 de sate inundate, iar 8.000 de oameni au rămas fără adăpost. Tot atunci, 10.500 de hectare de terenuri agricole au fost spălate de ape. Astfel, pagubele provocate au fost evaluate la 120 de milioane de dolari. Calvarul inundaţiilor nu a ocolit ţara noastră nici în 2010.

Ploile din iunie au afectat mai multe sate din lunca râurilor Prut şi Nistru. Potrivit datelor oficiale, pagubele materiale provocate au fost estimate la peste 41 de milioane de dolari. Un impact deosebit de grav asupra Moldovei au avut seceta din anii 2002 şi 2003, dar mai ales cea din 2007 când prejudiciul material a ajuns la un miliard de dolari.

Totuşi, recordul la capitolul calamităţi meteorologice s-a înregistrat în acest an, când au avut loc îngheţuri, ploi torenţiale şi grindină, iar seceta din timpul verii a fost calificată de meteorologi drept catastrofală.

În total, 90 la sută din teritoriul ţării a fost afectat, iar suma pierderilor se ridică la 2,5 miliarde de lei. În aceste condiţii, Guvernul a cerut ajutor de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

Uniunea Europeană a oferit un ajutor de trei milioane de euro. Această sumă este, însă, de 24 de ori mai mică decât cea necesară pentru diminuarea pierderilor provocate de secetă. Şi România a acordat Moldovei 50.000 de euro pentru atenuarea urmărilor intemperiei. De asemenea, la începutul lunii octombrie, Guvernul de la Bucureşti a oferit fermierilor din ţara noastră 110 tone de grâu, pentru semănatul de toamnă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu