În acest an strugurii vor fi mai scumpi cu 10 la sută, spun specialiştii

Embed:

În acest an vom plăti mai mult pentru struguri. Specialiştii de la Ministerul Agriculturii spun că, din cauza secetei şi a grindinei, strugurii se vor scumpi cu 10 la sută. Ei avertizează că recolta de struguri va fi mai mică cu 60 de mii de tone, faţă de anul trecut.

Andrei Panfil din satul Bălăbăneşti, Criuleni are 20 de hectare de viţă de vie. Bărbatul spune că grindina i-a compromis jumătate din recoltă.

Din cele 100 de tone de struguri planificate, producătorul speră să culeagă măcar 40.

"Cincisprezece minute mi-a luat un an de muncă. Strugurii care au rezistat, au un aspect exterior mai bun. Pe aceştia îi voi alege şi îi voi scoate la realizare. Ceilalţi îi dau jos sau îi arunc în groapă", mărturiseşte Andrei Panfil, producător de struguri.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că producătorii agricoli au suportat, în acest an, cheltuieli în plus. Iar acest fapt va determina creşterea preţului la struguri. Pentru a evita asemenea situaţii, oficialii recomandă agricultorilor să-şi asigure culturile.

"Am analizat cheltuielile de la mai mulţi producători şi acestea se ridică la soiurile pentru vin la nivel de 20-25 de mii de lei la hectar. La soiurile de masă cheltuielile sunt cu mult mai mari şi constituie circa 40-45 de mii de lei la hectar. Având astfel de cheltuieli este clar că şi preţul de cost este puţin mai înalt decât în anii precedenţi", declară şeful serviciului Viticultură din cadrul Ministerului Agriculturii, Valeriu Cebotari. 

În 2011 un kilogram de struguri de vin costa cel puţin 3-4 lei. Anul acesta preţul va fi de peste cinci lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu