În acest an, 72 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Moldova vor trece la încălzirea cu biomasă

Până la sfârşitul acestui an, 72 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Republica Moldova vor fi dotate cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei de azi a Consiliului Naţional al Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.

În acest an, Proiectul Energie şi Biomasă va demara acţiuni de instalare a sistemelor alternative de încălzire, pe bază  de biomasă, la instituţiile publice rurale selectate în cadrul competiţiei deschise în raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Floreşti, Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Basarabeasca, Cimişlia şi Cahul. Cheltuielile de instalare a sistemelor termice alternative şi de procurare a cazanelor  vor fi acoperite de Proiectul Energie şi Biomasă, satele selectate contribuind cu minim 15% din suma totală a investiţiei.

 "Odată cu dezvoltarea cererii pentru combustibil din biomasă, trebuie să asigurăm şi oferta, stimulând dezvoltarea acestei industrii de colectare şi prelucrare a deşeurilor agricole pe bază de competiţie între operatorii privaţi", a declarat Valeriu Lazăr. În opinia ministrului, nucleul de coordonare a activităţilor în domeniu urmează să fie Agenţia pentru Eficienţă Energetică, iar acţiunile întreprinse de alte autorităţi publice urmează să aibă un efect complementar cu eforturile întreprinse de agenţie.

Totodată, Valeriu Lazăr a solicitat urgentarea procesului de evaluare a performanţei utilajelor de prelucrare a biomasei, în vederea stabilirii unor standarde tehnice recomandabile producătorilor locali. Ministrul a cerut şi îmbunătăţirea sistemului de evidenţă statistică în domeniul utilizării surselor de energie regenerabile, inclusiv a biomasei.

Amintim că în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă a acoperit alte nouă raioane. Datorită noii surse de energie, iarna viitoare, 72 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare rurale se vor încălzi cu energie din biomasă. În total, peste 15.000 de oameni vor beneficia direct de noua sursă energetică. Până în 2014, peste 130 de sate din toate raioanele republicii vor dispune de sisteme de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara. 

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova urmează a fi implementat în perioada 2011-2014 şi are un buget de 14,56 milioane de euro, acordați de UE și PNUD Moldova. Consiliul Proiectului Energie şi Biomasă este format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agriculturii şi Industriei Alimentare, cel al Mediului, precum şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Congresului Autorităţilor Publice Locale, societăţii civile, Delegaţiei UE şi PNUD Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu